Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Ζήση Ζάννα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών

Ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διευκολύνει τη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη, συνυπέγραψε με άλλους βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Πιερίας Ζήσης Ζάννας
«Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε δραματικά αποκλείοντας ολόκληρες κοινωνικές ομάδες από την αυτονόητη πρόσβαση στην ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή. Η ερώτηση που καταθέτουμε με συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά το χαράτσι του 1 Ε ανά συνταγή.
Είναι ένα μικρό μεν αλλά πρώτο βήμα, για την οικονομική ανακούφιση όσων λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία», δήλωσε ο κ. Ζάννας.

Η ερώτηση

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εφαρμογή των Μνημονίων, το κοινωνικό αγαθό της υγείας δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Οι τρεις προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας, με τη πολιτική που ακολούθησαν για το Φάρμακο, κατέστησαν δυσκολότερη την πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη, με το βάρος να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Πολλοί συμπολίτες μας ακόμη και σήμερα, αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για αυτούς φάρμακα.
Στην καταστροφική πορεία που πήρε ο τομέας της φαρμακευτικής περίθαλψης προστέθηκε και το 1€ ανά συνταγή επιβαρύνοντας περισσότερο τη κατάσταση. Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας χρονική συγκυρία, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμπολίτες μας θα απολαμβάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην φαρμακευτική περίθαλψη, καταβάλλοντας συμμετοχή ανάλογη με το εισόδημα τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να ελαφρύνει και να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη;

2) Αν είναι στις προθέσεις του η κατάργηση του 1€ ανά συνταγή και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

3) Αν είναι στις προθέσεις του η συμμετοχή του ασφαλισμένου να είναι ανάλογη με το εισόδημά του;