Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Να γίνει η ΕΡΤ οχυρό της πλουραλιστικής ενημέρωσης

Η ελληνική δημοκρατία έχει κατρακυλήσει από το 2009, πενήντα έξι (56) θέσεις στην κλίμακα της διεθνούς κατάταξης αναφορικά με την ελευθερία του τύπου.
Στη σχετική λίστα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» βρίσκεται πλέον στην 91η θέση παγκοσμίως από συνολικά 180 χώρες - σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προτελευταία θέση, την ακολουθεί μόνο η Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται πιο κάτω ακόμη και από το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα της Κύπρου!
Η αξιολόγηση για όλες τις χώρες γίνεται με βάση μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και την ανεξαρτησία τους, καθώς και την ασφάλεια και προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» αρνητικό ρόλο στην απρόσκοπτη ενημέρωση έπαιξε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ η εργασία των δημοσιογράφων εμποδίζεται από τη βίαιη δράση ακροδεξιών οργανώσεων, από διάφορα εμπόδια που προβάλλει η αστυνομία και τη βία που ασκεί [sic!] καθώς και από τις επαγγελματικές δυσκολίες των δημοσιογράφων λόγω της κρίσεως.
Η παγκόσμια ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να γιορτάζεται κάθε 3 Μαΐου. Η ελευθερία του τύπου θεωρείται βασικό  χαρακτηριστικό ελεύθερων κοινωνιών, οι οποίες παρέχουν στους πολίτες τους πρόσβαση σε ελεύθερη, πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική, επικροτεί την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) ως βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της πλουραλιστικής ενημέρωσης, ευελπιστεί ότι αυτή θα μετατραπεί σε μέσο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης του ελληνικού λαού και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να συμβάλλει στην προσπάθεια αναγέννησης της πατρίδας μας.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική, επ΄ ευκαιρία της παγκόσμιος ημέρας της ελευθερίας του τύπου, δηλώνει ότι βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με το διαφθαρμένο ελληνικό σύστημα πληροφόρησης, καλεί τα συνδικάτα των εργαζομένων στα ΜΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θέτει στις πρώτες πολιτικές και πολιτισμικές προτεραιότητές της την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τη χυδαιότητα και την αθλιότητα του σημερινού συστήματος πληροφόρησης των διαπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων, της παραπλανητικής «ενημέρωσης» και της πολιτιστικής και κοινωνικής αποχαύνωσης.