Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Έκθεση - Μπαζάρ μαθητών του Λυκείου Κονταριώτισσας στον πεζόδρομο της Κατερίνης Πέμπτη 7/5/2015

 Το εξωσχολικό πρόγραμμα "Μεταποίηση Προϊόντων του τόπου μας" που ξεκίνησαν οι μαθητές του Λυκείου Κονταριώτισσας με τον χημικό τους Γρηγόρη Καλόμοιρο
ολοκληρώθηκε.  Οι μαθητές έφτιαξαν κρασί από μέλι, σαπούνια από ελαιόλαδο βότανα και μέλι, μπύρα από μέλι, βότανα και βύνη και καλλυντικά από φυσικά συστατικά της κυψέλης. Σχεδίασαν ετικέτες και συσκεύασαν με μεράκι ότι δημιούργησαν, σαν μικροί επιχειρηματίες.
Τα προϊόντα τους θα εκτεθούν στον πεζόδρομο της Κατερίνης την Πέμπτη 7/5/15 από τις 10.00 το πρωί έως αργά το μεσημέρι.  Είστε όλοι προσκεκλημένοι για να αγκαλιάσετε την προσπάθεια των μαθητών και για να πάρετε μια ιδέα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η βιωματική μάθηση στα σχολεία.


Το πρόγραμμα "Μεταποίηση Προϊόντων του Τόπου μας" εξελίχθηκε στο εργαστήριο χημείας του Λυκείου Κονταριώτισσας σε εξωσχολικές ώρες, τα Σαββατοκύριακα, αργά μέσα στο κρύο και τη νύχτα. Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με νέες αναπτυξιακές πρακτικές, να γνωρίσουν την αξία της μεταποίησης των πρώτων υλών που παράγει ο τόπος μας και να μάθουν τις βασικές αρχές δημιουργίας και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ο επαγγελματικός αυτός προσανατολισμός, πιστεύουμε ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να μείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν τα πολύτιμα προϊόντα που αυτός παράγει, όχι μόνο πρωτογενώς, αλλά και δευτερογενώς, προσθέτοντας αξία στο εισόδημά τους και στον τόπο μας.


Το πρόγραμμα το στήριξε με αγάπη και ενδιαφέρον ο Αντιδήμαρχος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Β΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δίου Ολύμπου, κος Καλαϊτζής Αθανάσιος που μας ενέπνευσε και μας κάλυψε τα περισσότερα έξοδα για την αγορά των υλικών. Την τεχνογνωσία και τη βοήθεια σε τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και σε βότανα, υλικά και συνταγές, μας τις πρόσφερε άοκνα η μη κερδοσκοπική εταιρία"Mellifora" (καλλυντικά και βάλσαμα από το εργαστήρι της φύσης στις πλαγιές του Ολύμπου, www.mellifora.gr) που συμπαραστέκονταν σε κάθε μας εργαστήριο με κάποια από τα μέλη της. Ελαιόλαδο παραγωγής της, μας πρόσφερε η κα Τρικαλοπούλου από την Κονταριώτισσα. Ο Διευθυντής του Λυκείου Κονταριώτισσας κος Αθανάσιος Βρακόπουλος διέθεσε το κτίριο και τον εξοπλισμό του, ενώ η Διεύθυνση Β΄θμιας εκπαίδευσης δημιούργησε το πλαίσιο λειτουργίας του εξωσχολικού προγράμματος. Όλους τους ευχαριστούμε θερμά.

Το ιστορικό του προγράμματος καθώς και φωτογραφίες, βίντεο και περιγραφές θα διαβάσετε αναλυτικά στο http://www.facebook.com/AromaOlympou όπου οι μαθητές κοινοποιούσαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους για τις νέες τους εμπειρίες.