Τρίτη 5 Μαΐου 2015

5 Μαΐου : «Παγκόσμια Ημέρα της μαίας»

Η Παγκόσμια Ημέρα της μαίας, καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1991 κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς
Συνομοσπονδίας Μαιών (Ι.C.M).
Ένας από τους στόχους αυτού του εορτασμού, είναι η ενδυνάμωση του μαιευτικού πνεύματος, η συνένωση της φωνής μαιών ως επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο και η γνωστοποίηση και επισήμανση στο ευρύ κοινό του ρόλου και της προσφοράς της μαίας στα μαιευτικά δρώμενα της κάθε κοινωνίας.
Το σύνθημα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας μαιών για την καμπάνια του 2010-2015 είναι: «Ο κόσμος χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, τις Μαίες και τους Μαιευτές», τόσο για τον κόσμο που υποφέρει από έλλειψη υποδομών όπως συμβαίνει στις υποανάπτυκτες χώρες , όσο και για το δυτικό κόσμο, όπου η εμπορευματοποίηση της γέννας και η τυποποίηση των διαδικασιών, στερούν πολλές φορές από τις γυναίκες τη φυσική χαρά ενός σημαντικού γεγονότος.
       Η μαία, είναι το πρόσωπο, που έχοντας γίνει  αποδεκτή σε ένα πρόγραμμα σπουδών, νομίμως αναγνωρισμένου στην χώρα στην οποία βρίσκεται, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα σπουδών στη Μαιευτική και έχει αποκτήσει τα απαιτούμενα προσόντα για να εγγραφεί και να αποκτήσει τη νόμιμη άδεια εξάσκησης τoυ Μαιευτικού επαγγέλματος. Η μαία, μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμά της σε οποιεσδήποτε συνθήκες, περιλαμβανομένου του σπιτιού, της κοινότητας, των νοσοκομείων, των κλινικών και των μονάδων υγείας.
       Στο Γ.Ν. Κατερίνης, υπάρχουν μαίες-ής που είναι υπεύθυνες για τη συμβουλευτική και την προετοιμασία του ζευγαριού για τη γονεϊκότητα, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, την προετοιμασία – παρακολούθηση και διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, τη φροντίδα της λεχωίδας καθ’ όλη την περίοδο της λοχείας και τη φροντίδα του νεογνού, ενώ παρέχουν κάθε πληροφορία και βοήθεια για το μητρικό θηλασμό.
Στο τμήμα ψυχοπροφυλακτικής που λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας,  η επίτοκος διδάσκεται από τις ψυχοπροφυλάκτριες Μαίες με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τους φόβους της κατά την διάρκεια όλων των φάσεων του τοκετού.
Παράλληλα οι Μαίες, είναι υπεύθυνες για την παροχή οδηγιών σχετικά με θέματα οικογενειακού προγραμματισμού (αντισύλληψη, αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων) και λήψη κολποτραχηλικών επιχρισμάτων (τεστ Παπανικολάου) για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Παρέχουν συμβουλευτική–ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (αυτοψηλάφηση μαστού κ.τ.λ.) και συμβουλευτική του γυναικείου πληθυσμού σε θέματα που άπτονται της ειδικότητας των μαιών και μαιευτών, σύμφωνα πάντοτε με την ισχύουσα νομοθεσία ( Π.Δ. 351 /1989 ).
      Η μαία και ο μαιευτής, έχουν ένα ευρύ αντικείμενο ενασχόλησης, το οποίο είναι θεσμοθετημένο από την Πολιτεία και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως.

                                                                              

                             Οι Μαίες-της της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Κατερίνης.