Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΙΚΑ: 6.100 υπαγωγές στη νέα ρύθμιση, 12,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα

Στα 12, 5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα που έχουν προστεθεί στα ταμεία του ΙΚΑ, από την εφαρμογή, εδώ και τέσσερις ημέρες, της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έως
τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 6.100 αιτήσεις και έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 438 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πηγές από τη διοίκηση του Ιδρύματος, τόνιζαν ότι, η εφαρμογή της ρύθμισης, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τις περιπτώσεις των νομικών προσώπων που μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, σε 150 ισόποσες δόσεις, με έκπτωση 50%, επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.
Αναμένεται να εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις επιχειρήσεις αυτές και στη συνέχεια θα κληθούν μία προς μία για να υπαχθούν στις διατάξεις της νέας ρύθμισης, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιδρύματος, οφείλουν ποσά που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Οι εταιρίες αυτές είναι ειδικότερα, το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Ανώνυμων Εταιριών (ΑΕ) μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Δημοσίου, του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) και οι Συνεταιριστικές Εταιρίες (ΣΕ).
Σημειώνεται ότι οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες 2/3/2015 (αφορούν εισφορές περιόδου μέχρι και τον Ιανουάριο έτους 2015), κεφαλαιοποιούνται έως 31/12/2014 και ρυθμίζονται. Από τη διοίκηση του ΙΚΑ, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση, προς το σύνολο των προαναφερόμενων νομικών προσώπων, ότι η ισχύουσα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Του Βασίλη Αγγελόπουλου

http://www.dikaiologitika.gr/