Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε - Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας

- Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
- "Τους ρώτησα, θέλετε να εφαρμόσω τις δεσμεύσεις Σαμαρά; Μου είπε όχι" είπε ο
Αλέξης Τσίπρας 
- Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις είπε ο πρωθυπουργός - "Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση, οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανοραφείες, τις ρίχνει ο λαός και εμάς ο λαός μας στηρίζει"
- Μήνυμα στους πολίτες: Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και την εμπιστοσύνη σας στην κυβέρνηση
- "Η Άνγκελα Μέρκελ μου είπε: καλύτερα να μιλάμε μεταξύ μας παρά να μιλάνε άλλοι για εμάς"
- "Δεν επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς της τρόικας - Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες"
- Η κυβέρνηση στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη - Όποιος κι αν ήταν, θα δεχόταν πυρά"
- Πήρε όμως αποστάσεις από τον ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως "δεν είναι κόντρα Γερμανίας - Ελλάδας αλλά κόντρα πολιτικών"
"Αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό διήμερο. Επιβεβαιώθηκε ότι σεβόμαστε την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου" ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επταμερή "βαλαμε στο τραπέζι συζητήσαμε και προστατεύσαμε αυτη την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη".

"Αποδείχθηκε πως η πολιτική διαπραγμάτευση ηταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες την συμφωνία με τους εταίρους", είπε και εκτίμησε πως "οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία". Ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει και τις φήμες πως το κλίμα στην επταμερή ήταν "βαρύ" για εκείνον. Όπως είπε, το κλίμα ήταν θετικό και "εγώ έχω μια αρχή σε αυτές τις συζητήσεις. Ήμουν ειλικρινής. Υπήρξε αλληλοκατανόηση. Υπήρχε μια ευκαιρία να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης. Πρέπει να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε. Η Μέρκελ μου είπε: είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν άλλοι για εμάς".

"Είναι κρίσιμο ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση στην συμφωνία. Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση", είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα όπως αυτά περιλαμβάνονταν στο  mail Χαρδούβελη.


Επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους εταίρους, ενώ πρόσθεσε πως ξεκαθαρίστηκαν και διαδικαστικά ζητήματα: πως δηλαδή τα θέματα πολιτικής θα λύνονται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τεχνικές πληροφορίες. 

Σε ό,τι αφορία στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο πρωθυπουργός είπε: "Θα καταθέσουμε τις προτάσεις, το συνολικό πακέτο μετά την από κοινού τεχνική επεξεργασία. Θα κατατεθούν στο Eurogroup και μετά θα είναι δυνατή και μια σταδιακή εκροή χρημάτων είτε που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (σ.σ. 1,9 δισ. ευρώ) είτε χρημάτων που αφορούν τα υπολειπόμενα των 7,2 δισ ευρω. Θα υπάρχει και η δυνατότητα από την ΕΚΤ να αξιολογήσει, να κρίνει και να προχωρήσει σε αναγκαίες κινήσεις". 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ