Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Προτάσεις του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα

 Κρίσιμα ζητήματα για τους Δήμους η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών


Σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος  Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης κατά την εισήγησή του, στην διάρκεια των εργασιών του προσυνεδριακού διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες έτυχαν της αποδοχής των συνέδρων.


Οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πολίτες
Το πρώτο αφορούσε την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο Δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος είναι ο εισηγητής της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας κάνει μία εμπεριστατωμένη έρευνα των μεθόδων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, ανέπτυξε τις προτάσεις του και αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνταξης ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα εδράζεται στους κανόνες της λογικής και θα θέτει ως βασικό κανόνα όχι μόνο την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων αλλά και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Ένα νομοθέτημα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, θα είναι ρεαλιστικό και εύκολα εφαρμόσιμο εναρμονισμένο με τα ισχύοντα σε άλλες προηγμένες χώρες.  

Όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, για το σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί ημερίδα στον Ορχομενό όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλες οι προτάσεις και τα επιστημονικά δεδομένα προκειμένου η ΚΕΔΕ να υποβάλλει στο αρμόδιο Υπουργείο τις θέσεις της αναφορικά με το ζήτημα.

Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χιονίδης αφορούσε την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών υποβάλλοντας δύο καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες επικροτήθηκαν από όλους τους συνέδρους.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κατερίνης πρότεινε πρώτον να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός αλληλεγγύης από όλους τους Δήμους της χώρας, με παρακράτηση ενός μικρού ποσοστού από την τακτική τους επιχορήγηση. Από το λογαριασμό αυτό που θα χρησιμοποιείται ως ασφάλιστρο κινδύνου θα μπορούν οι Δήμοι να αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Είναι μία καλή πρακτική που έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό δίνοντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Η δεύτερη πρόταση είχε να κάνει με την άμεση μεταφορά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα υπόλοιπα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με μόχλευση ποσών από άλλα προγράμματα που παραμένουν αναξιοποίητα και δέσμευσή τους αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που υπέστησαν πρόσφατα περιοχές της χώρας μας όπως η Ήπειρος, η Θράκη κλπ. Με το μέτρο αυτό δεν στερούνται πόρων οι Δήμοι, καθώς όσοι μέχρι σήμερα - όπως έκανε και ο Δήμος Κατερίνης - είχαν ετοιμότητα αξιοποίησαν σημαντικά κονδύλια κοινοτικών πόρων για την αγροτική ανάπτυξη ενώ και το νέο ΕΣΠΑ είναι προ των πυλών. Οι ανάγκες όμως αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές είναι άμεσες και επιτακτικές.