Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ‘ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ–ΠΡΟΟΔΟΣ’               
-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΝΔΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ            
-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ



Προς: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή.

Κύριε Υπουργέ,
       Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε την πρόσκλησή σας σε ανοιχτή συζήτηση στις 20/1/2015 και ώρα 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση πέραν του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή. Η έκπληξή μας αυτή συνίσταται σε δύο σημεία και ιδιαίτερα:
Α. Στο γεγονός της βιαστικής και ξαφνικής αποστολής της πρόσκλησής σας, την οποία λάβαμε μόλις στις 19/1/2015, ήτοι σε χρόνο μικρότερο της μίας ημέρας προ της διενέργειας της εν λόγω ανοιχτής συζητήσεως. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την παρουσία εκπροσώπων μας στη συνάντηση αυτή, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία ενός ταξιδιού στην Αθήνα, σε εργάσιμες μάλιστα ημέρες. Επίσης, εύλογα μας γεννάται η απορία, για ποιο λόγο επιλέξατε να επιληφθείτε ενός τόσο σοβαρού θέματος τόσο ξαφνικά, χωρίς έγκαιρη προηγούμενη ενημέρωσή μας και μάλιστα κατά την εβδομάδα (5 μόλις ημέρες) προ της διενέργειας των Εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Β. Στο γεγονός ότι το θέμα που εισάγεται προς ανοιχτή συζήτηση αντικρούει άμεσα στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ με αριθ. 1967/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης ∆εκεµβρίου 2006, σχετικά µε µέτρα διαχείρισης για τη βιώσιµη εκµετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1626/94. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από τον Κανονισμό αυτό απαγορεύεται ρητά η χρήση συρόµενων εργαλείων εντός 3 ναυτικών µιλίων από την ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή µέχρι την ισοβαθή των 50 µέτρων.
       Επειδή το θέμα που εισάγεται προς συζήτηση αντίκειται ευθέως στον ως άνω Κανονισμό. 
       Επειδή για οποιαδήποτε παρέκκλιση απο τον ως άνω κανονισμό θα πρέπει να έχει εκπονηθεί, υποβληθεί και εγκριθεί διαχειριστικό σχέδιο.
       Επειδή οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικά του ως άνω Κανονισμού, μοιραία θα επιφέρει υπέρογκα πρόστιμα για τη χώρα μας.
       Επειδή εν πάσει περιπτώσει η ελεύθερη αλιεία με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή θα επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στα αποθέματα αλιευμάτων.
ΖΗΤΟΥΜΕ την επανάληψη της ανοιχτής συζήτησης με προηγούμενη έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκλησή μας και σε κάθε περίπτωση

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την ευθεία διαφωνία και άμεση αντίθεσή μας στη δυνατότητα αλιείας με το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα) σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Με εκτίμηση, 
Οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Νομού Πιερίας


Σχόλιό μας  
Τελικά, ματαιώθηκαν τα σχέδιά τους! (το όνειρό τους, θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν κάποτε;... Να βγουν τελείως έξω, εκεί που ''σκάει'' το κύμα, να μαζέψουν ακόμη και τις ξαπλώστρες των λουομένων, πουλώντας το αλουμίνιό τους, αφού στο διάβα τους... δεν θά'χουν αφήσει... ούτε ψάρι... ούτε ψαράκι!!!)


http://tritoneskaterinis.blogspot.gr/