Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΝΤΙΝΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οι επόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν με δύο ψηφοδέλτια.

Παρατηρώντας κανείς με προσοχή τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων στην πλειονότητα των δήμων θα μπορούσε σίγουρα να παρατηρήσει τα εξής:

  
  • Πολλοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης συμφωνούν με την πρόταση της δημοτικής αρχής ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν ιδιαίτερα καλά το προς ψήφιση θέμα και το ψηφίζουν
  • Πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης λένε υποχρεωτικά όχι σε θέματα που μπορεί και να συμφωνούν
  • Κάποιοι ασκούν μόνιμα κριτική χωρίς να έχουνε αναλάβει ποτέ ευθύνες
  • Κάποια ιδιαίτερα ικανά στελέχη χάνονται στην αντιπολίτευση γιατί για διάφορους λόγους ο συνδυασμός τους δε βγήκε.


Όλα τα παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα στην διοίκηση ενός δήμου.

Γι αυτό προτείνουμε οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με δυο ψηφοδέλτια. Στο ένα να μπουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στο άλλο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Σίγουρα για να κατέβει κάποιος ως υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να στηρίζεται από έναν ικανό αριθμό υποψηφίων συμβούλων αλλά μετά τις εκλογές ο κάθε δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με τους συμβούλους που επέλεξε ως πρώτους στην κατάταξη ο λαός και όχι μόνο με αυτούς που τον στηρίζουν.

Από την άλλη πάλι οι σταυροί των συμβούλων δεν θα προσμετρώνται στον δήμαρχο αφού τον δήμαρχο θα τον διαλέγουν οι πολίτες.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα έφερνε στα συμβούλια των δήμων μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα από την κοινωνία αφού οι πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι θα μπαίνουν στη διοίκηση των δήμων ανεξαρτήτως με ποιον δήμαρχο ‘κατέβηκαν’. Η μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα σημαίνει ταυτόχρονα και καλύτερη δημοτική αρχή.


Ντινάκης Απόστολος

Υποψήφιος βουλευτής Πιερίας ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη