Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ...

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για την έγκριση της μουσειολογικής μελέτης με τίτλο «Επισκέψιμη μουσειακή
αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας» για τη φύλαξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Πύδνας

Σοφία Μαυρίδου: « Στόχος μας η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Πιερίας»

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα,  απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, για την άμεση έγκριση της μουσειολογικής μελέτης με τίτλο «Επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας» για τη φύλαξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Πύδνας, που φυλάσσονται σήμερα  προσωρινά στο μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Το υπόμνημα κοινοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στους Βουλευτές της Πιερίας, στο Δήμαρχο Πύδνας- Κολινδρού και στον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μακρυγιάλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενώνει τη φωνή της με όλους τους υπόλοιπους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Α’ βαθμού, τους υποψήφιους βουλευτές, τους πολιτευτές της Πιερίας, τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, των αναπτυξιακών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ζητούν την έγκριση της παραπάνω μελέτης –χωρίς αλλαγές- για τη δημιουργία μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας , προκειμένου τα αρχαιολογικά ευρήματα να γυρίσουν στην περιοχή και να εκτίθενται σε μόνιμη έκθεση, γεγονός που θα συμβάλει στην τόνωση του αρχαιολογικού-πολιτιστικού τουρισμού και κατ ΄επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τη στοχευμένη τουριστική προβολή.

Η κ. Σοφία Μαυρίδου μέσα από το υπόμνημα ενημερώνει τον υπουργό Πολιτισμού ότι το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟ ΠΙΕΡΙΑΣ». Η  πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 3.981.263,38 €.

Στο υπόμνημα η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας παραθέτει στοιχεία για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ανασκαφών, τα οποία αναμφισβήτητα ενισχύουν την ήδη ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.


Συγκεκριμένα, η κ. Σοφία Μαυρίδου επισημαίνει ότι:  « Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ανασκαφές που διενεργούνται στη Μεθώνη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ΠΙΕΡΙΑΣ, (πρώην ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). Στο εσωτερικό του «Υπογείου» βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά».