Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Υπόθεση «χρηματισμός Μιχελάκη»: γύρος δεύτερος

Μια δεύτερη δικογραφία που αφορά στην υπόθεση χρηματισμού του Γιάννη Μιχελάκη από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη έρχεται στο προσκήνιο. Ο εισαγγελέας Χάρης
Λακαφώσης, σύμφωνα με το περιοδικό HOTDOC, άσκησε τούτη τη φορά δίωξη εναντίον του επιχειρηματία με την κατηγορία της «ενεργετικής δωροδοκίας». Ο Κώστας Βαξεβάνης μιλά στο tvxs.gr για τα νέα στοιχεία της υπόθεσης αλλά και την παραπομπή του στο δικαστήριο μετά από μήνυση του βουλευτή την οποία χαρακτηρίζει αβάσιμη.
Να πιάσουμε το νήμα της υπόθεσης από την αρχή;
Στο τεύχος 50 του HOT DOC αποκαλύψαμε ότι υπάρχει μια δικογραφία που αφορά τον υπουργό και βουλευτή Γιάννη Μιχελάκη. Στη δικογραφία αυτή ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης που έκανε την έρευνα αποδίδει πιθανότητα χρηματισμού του πολιτικού από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη προκειμένου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή υπέρ των συμφερόντων του. Εμείς όπως οφείλαμε σα δημοσιογράφοι δημοσιεύσαμε την είδηση, ένα πραγματικό γεγονός και διατυπώσαμε και μια δεύτερη πλευρά του σκανδάλου. Και συγκεκριμένα: η δικογραφία αυτή είχε φύγει μήνες πριν από την εισαγγελία αλλά δεν είχε φτάσει ποτέ στη Βουλή για να συζητηθεί η άρση ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη. Απ’ ότι αποκαλύφθηκε βρισκόταν στα συρτάρια του υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του HOT DOC και προκειμένου να καλύψει την όλη ιστορία ξανάστειλε τη δικογραφία πίσω στον Άρειο Πάγο δήθεν για έλεγχο νομιμότητας.
Αν είναι δυνατόν ένας υπουργός που θα μπορούσε να είναι στο επάγγελμα και χασάπης ας πούμε – μην κοιτάτε που έτυχε να είναι δικαστικός –  να στέλνει δικογραφία στο ανώτατο όργανο της δικαιοσύνης του κράτους για έλεγχο νομιμότητας ενώ την έχει ήδη κάνει. Άρα υπήρχε εκ πρώτης όψεως μια συγκάλυψη την οποία εμείς εμφανίσαμε στο τεύχος. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση από τον κ. Μιχελάκη. Ουδέποτε. Παρότι είναι δημόσιο πρόσωπο – υπουργός και εκλεγμένος βουλευτής – και πρέπει για οτιδήποτε υπάρχει να απαντά στο κόσμο. Κι αυτό που υπήρχε δεν του το αποδίδαμε εμείς του το απέδιδε ο εισαγγελέας. Αντί να κάνει αυτό όμως έκανε μια μήνυση και μια αγωγή. Να σημειώσω εδώ ότι με εξαίρεση το tvxs.gr και μερικά ακόμη μέσα ενημέρωσης στην επαρχία ουδείς έγραψε για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλό και μάλιστα διπλό. Διπλό σκάνδαλο με δυο ερωτήματα: το κατά πόσον ο Μιχελάκης πιθανόν χρηματίστηκε αλλά και το πώς έκρυψε την υπόθεση ο κ. Αθανασίου. Δεν έγραψε κανένας κουβέντα.
Τώρα όμως εμφανίζεται και μια δεύτερη δικογραφία… Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία για την υπόθεση;
Έρχεται μια δεύτερη δικογραφία με την οποία ασκείται δίωξη για ενεργητική δωροδοκία στον επιχειρηματία ο οποίος φέρεται να χρημάτισε το Γιάννη Μιχελάκη. Ο βουλευτής έκανε το λάθος να μας κάνει μήνυση οπότε εμείς είχαμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε τη δικογραφία αυτή για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Και δημοσιεύουμε ένα προς ένα όλα τα ντοκουμέντα. Συνοπτικά. Το πρώτο ντοκουμέντο είναι ότι υπάρχει μια κατάθεση μάρτυρα ο οποίος ήταν στέλεχος της επιχείρησης του Αναστάσιου Πάλλη ο οποίος περιγράφει ότι ο Γιάννης Μιχελάκης πήγαινε συχνά στον επιχειρηματία. Εδώ μπαίνει το ερώτημα τι δουλειά είχε ο κ. Μιχελάκης στο γραφείο ενός ανθρώπου – μπαίνοντας μάλιστα από την πίσω πόρτα, την πόρτα του γκαράζ, σύμφωνα με το μάρτυρα – ο οποίος  ήταν ήδη υπόδικος για μια υπόθεση. Την ημέρα της επίσκεψης του υπουργού ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον μάρτυρα να του παραδώσει ένα φακελάκι με 7.000 ευρώ. Το ίδιο είχε κάνει ακόμη μια φορά δυο μήνες πριν με ένα ποσό 5.000 -10.000 ευρώ. Αυτό λέει ο μάρτυρας και προσθέτει ότι αυτά τα λεφτά τα πήρε ο Μιχελάκης προφανώς για την ερώτηση που έκανε υπέρ του Πάλλη στη Βουλή. Μέχρι εδώ έχουμε απλώς ένα μάρτυρα.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο εισαγγελέας κατέσχεσε από το γραφείο του Πάλλη όλους τους καταλόγους και τα βιβλία εσόδων και εξόδων, δηλαδή τι πλήρωνε ο Πάλλης και σε ποιους. Εκεί υπάρχει και το όνομα του Μιχελάκη δυο – τρεις φορές γραμμένο δίπλα σε ποσό. Αλλά κι εδώ κάποιος μπορεί να πει: «Βρε αδερφέ, κι αν το όνομα το δικό σου βρεθεί σε ένα χαρτί με ένα ποσό δίπλα σημαίνει ότι χρηματίστηκες»; Όχι. Πάμε λοιπόν στα υπόλοιπα στοιχεία. Στο γραφείο του Πάλλη βρέθηκε η ερώτηση που έκανε ο Γιάννης Μιχελάκης υπέρ του και κατά του αντιπάλου του επιχειρηματία κ. Ρέστη. Βρέθηκε πρωτότυπη και κατασχέθηκε από τους εισαγγελείς. Δηλαδή ένας επιχειρηματίας έχει την πρωτότυπη ερώτηση με την υπογραφή του βουλευτή με μπλε μελάνι. Από πού κι ως πού; Από πού κι ως που ένας βουλευτής έδωσε την ερώτηση που κατέθεσε πρωτότυπη σε έναν επιχειρηματία. Και το κυριότερο στοιχείο. Κατασχέθηκε επίσης ένα σχέδιο ερώτησης χειρόγραφο σε επιστολόχαρτο του κ. Πάλλη το οποίο έχει γράψει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Δηλαδή ο κ. Πάλλης υπέβαλε στον Γιάννη Μιχελάκη χειρόγραφο σχέδιο ερώτησης που έπρεπε εκείνος να κάνει στη Βουλή. Κι ο κ. Μιχελάκης την διαμόρφωσε κάπως, γιατί είναι και δημοσιογράφος, και πήγε και την έκανε. Αυτά τα στοιχεία είναι όχι μόνο ενδείξεις ενοχής αλλά αν θέλετε με μια δημοσιογραφική αντίληψη έχουν και την έννοια απόδειξης. Εν πάση περιπτώσει αυτά θα κριθούν στο δικαστήριο στο οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να πάει ο κ. Μιχελάκης.
Ποια είναι η τύχη της πρώτης δικογραφίας;

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ