Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ξεκινάει το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" - Ποιοί θα παίρνουν εως 400 ευρώ κάθε μήνα - Διαβάστε αναλυτικά όλες τις προϋποθέσεις

- Από 1η Σεπτεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- Θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα εφαρμοστεί σε 13 δήμους της χώρας
- Το επίδομα θα προκύπτει με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά κριτήρια
- Πρόκειται για τη "μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση της χώρας", λέει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης βρούτσης
- Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα

Από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.



Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί σε έναν δήμο ανά περιφέρεια, δηλαδή συνολικά σε 13 δήμους της Ελλάδας.
Ποιοί το δικαιούνται - Πόσα δικαιούνται


Η οικονομική αυτή ενίσχυση, που θα προκύπτει με βάση τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά και το ετήσιο εισόδημα, θα είναι 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ κάθε χρόνο.

400 ευρώ δικαιούται τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, που έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.800 ευρώ, ενώ επίσης 400 ευρώ θα λαμβάνουν οικογένειες ανέργων που έχουν δύο ενήλικα παιδιά και ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Βρούτσης: "Βοήθεια σε όσους ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας"


Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε πως η οικονομική αυτή ενίσχυση, απευθύνεται στους ανθρώπους που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: " Μέχρι τέλος του μήνα θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά, την υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

"Επιτέλους, εκσυγχρονίζουμε και στην Ελλάδα, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ό, τι γίνεται, δηλαδή, στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή, είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση της χώρας μας", καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Ποιά είναι τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας


Για το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης, δεν υπολογίζονται μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όπως προαναφέραμε, θα λαμβάνονται υπόψιν και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας στην υπουργική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο κριτήριο θα είναι 90.000 ευρώ για ακίνητη περιουσία, ενώ θα αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ ανά άτομο. 

Συγκεκριμένα παραδείγματα


Ποιοί είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Για οικογένεια 2 ατόμων, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι105.000 ευρώ
Για οικογένεια με 1 παιδί, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι 120.000 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια με 2 παιδιά, το κριτήριο ακίνητης περιουσίας θα είναι 130.000 ευρώ



http://www.newsit.gr