Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Θεσσαλονίκη: Γυμνή ποδηλατοδρομία για έβδομη συνεχή χρονιά

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ποδηλατών και ποδηλατριών κάθε ηλικίας διοργανώθηκε και φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη η γυμνή ποδηλατοδρομία.
Η συμμετοχή ήταν μαζική με τη διαφορά όμως ότι η φετινή, 7η Διεθνής Ποδηλατοδρομία
Θεσσαλονίκης, μπορεί να χαρακτηριστεί «ημίγυμνη», αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτίμησαν να μην αποκαλυφθούν. Ακόμα και όσες και όσοι το τόλμησαν επέλεξαν να «καμουφλάρουν» τα σώματά τους με body painting, βάφοντάς τα με διάφορα χρώματα, ή ακόμα γράφοντας πάνω σ΄ αυτά διάφορα συνθήματα.
Η «γυμνή» ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης, είναι μια αυτο-oργανωμένη δράση από ενεργούς πολίτες και υποστηρίζεται από τις συλλογικότητες «Παιδιά Εν Δράσει» και «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης», ενώ φέτος υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας – Θεσσαλονίκη 2014.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα βασικά αιτήματα για φέτος ήταν η υποστήριξη της κυκλοφορίας ποδηλάτων και βιώσιμης κινητικότητας, η μη εκχώρηση των εταιριών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ιδιώτες, ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους και στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.
«Η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, και της βιώσιμης κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα. Για την ειρήνη και την μη-βία, την ελευθερία έκφρασης και την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος», αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.
Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης αναπαριστά την ελευθερία του γυμνού σώματος και της μετακίνησης με το ποδήλατο, αλλά και τον πλούτο του νερού. Πρόκειται για σκίτσο και ιδέα του Σταύρου Κιουτσιούκη, που ολοκληρώθηκε γραφιστικά από τον Τάσο Λέκκα.
Ποδηλάτες κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της ΧΑΝΘ και λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα ποδήλατα ξεχύθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκαλώντας πανδαιμόνιο από τις σφυρίχτρες των ποδηλατών. Κατέληξαν στο σημείο εκκίνησης, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το βράδυ, με μουσική, χορό, καύση πυροτεχνημάτων, δρώμενα και προβολές.
Πηγή: ΑΜΠΕ