Η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελυν Παπαδοπούλου
Στο Δίον Πιερίας
|
μεγάλη επιτυχία στο Δίον Πιερίας με συνδιοργανωτή και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου,
προσκαλεσμένοι ήταν και οι πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη των χωρών που συμμετέχουν στη μεγάλη φετινή πολιτιστική διοργάνωση.
Όπως είναι γνωστό φέτος στο Φεστιβάλ Ολύμπου τιμώμενες χώρες είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία. Η συμμετοχή των χωρών αυτών ανοίγει νέους δρόμους και έτσι θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τους έλληνες και από τους ξένους να επισκεφθούν την Πιερία.
Τα σχόλια των φιλοξενουμένων προξένων ήταν εγκωμιαστικά για την Πιερία, όπως και για το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Αναλυτικά οι εισηγήσεις τους.
Έβελυν Παπαδοπούλου – Επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας
Πολιτισμός και Τέχνη είναι οι πιο σπουδαίες αρετές και αξίες του ανθρώπινου είδους. Η συνάντηση και η ανταλλαγή των παραπάνω και σε αυτό το επίπεδο θεωρείται ως η πιο ειρηνική πράξη μεταξύ λαών που ταυτόχρονα προάγει την πολιτιστική βιωσιμότητα.
Η πολιτιστική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας είναι μακροχρόνια και ιδιαιτέρως γνωστή, καλύπτει ιστορία αιώνων με μεγάλα έργα και ονόματα και αποτυπώνεται μέσα από τις επιστήμες και πλήθος βιβλίων. Στην πιο πρόσφατη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, πολλά μεγάλα πια ονόματα της Ελλάδας, ξεκίνησαν την μουσική και καλλιτεχνική τους καριέρα στην Αυστρία.
Η Αυστριακή Πρεσβεία δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνίας. Πληροφορίες για όλες αυτές τις δραστηριότητες μπορεί κάποιος να αντλήσει από την μηνιαία ενημέρωση (Newsletter) του site της Αυστριακής Πρεσβείας.
Έχω βιώσει προσωπικά και υποστήριξα πολλά πολιτιστικά προγράμματα ανταλλαγής και συνάντησης νέων καλλιτεχνών. Γνωρίζω πόσο ουσιαστικές και ιδιαίτερες είναι αυτές οι συναντήσεις! Αυτές οι θετικές εμπειρίες αποτέλεσαν επιπλέον κίνητρο για εμένα προκειμένου αναλάβω τα καθήκοντα της Επίτιμης Προξένου της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι πολύ ευγνώμων για την γνωριμία μου με το Φεστιβάλ του Ολύμπου και για τη συνεργασία με τους υπευθύνους στο συμβούλιο του Φεστιβάλ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους μου από το Γενικό Γερμανικό Προξενείο καθώς και από το Επίτιμο Προξενείο Ελβετίας για την υποστήριξη και την άριστη συνεργασία τους.
Εύχομαι στο Φεστιβάλ Ολύμπου μεγάλη επιτυχία για το φετινό πρόγραμμα και καλή συνέχεια .
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και το χρόνο σας.
Η Αnita Englert – Zerbin, αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας |
Αnita Englert - Zerbin – Αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας
Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας καλωσορίζω εκ μέρους του κ. Πρέσβη μας στην Αθήνα και του Γενικού Προξένου στη Θεσσαλονίκη.
Η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και την Ελβετία αποτελεί τιμώμενη χώρα του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο οποίο παίρνουμε μέρος με ιδιαίτερη χαρά.
Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει εξελιχθεί στη διάρκεια των δεκαετιών σε ένα από τα πιο φημισμένα πολιτισμικά φεστιβάλ στην Ελλάδα.
Η θέση των χώρων εκδηλώσεων και των εκθεσιακών χώρων , απλωμένα ανάμεσα στα βουνά και τις ακρογιαλιές είναι ιδιαίτερα ελκυστική και δημιουργεί μία μοναδική ατμόσφαιρα . Αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την φυσική ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας και μαζί με τον Όλυμπο πλαισιώνει τον κόσμο των μύθων και τις ρίζες της ελληνικής ιστορίας.
Έτσι εξελίχθηκε το φεστιβάλ Ολύμπου σε έναν ιδιαίτερο πρεσβευτή για την Βόρεια Ελλάδα και ελκύει την προσοχή των επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου οφείλεται βέβαια και στην προθυμία των ανθρώπων του, οι οποίοι -κυρίως σε εθελοντική βάση- θέτουν κάθε φορά σαν στόχο, να διοργανώσουν ελκυστικά δρώμενα και οι οποίοι με την κοινωνική τους δραστηριοποίηση χαρίζουν στο Φεστιβάλ Ολύμπου την υψηλή θέση που κατέχει στην ελληνική πολιτισμική ζωή.
Να απευθύνω σε αυτό το σημείο ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» στους εκπροσώπους της διοικούσας επιτροπής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, με τους οποίους είχαμε μία πολύ στενή και αρμονική συνεργασία τους περασμένους μήνες.
Ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο, να προετοιμάσουμε μαζί αυτό το φεστιβάλ.
«Ο πολιτισμός συνδέει» αυτές οι λέξεις σμίλευσαν εξ αρχής την συνεργασία μας.
Για τη Γερμανία αποτελεί το Φεστιβάλ Ολύμπου συνάμα και μία δυνατότητα, να συνεχίσουμε τις ήδη στενές μας σχέσεις με την Ελλάδα στον πολιτισμικό τομέα, κάτι που επιθυμούμε πολύ.
Επιτρέψτε μου με αυτήν την αφορμή να αναφέρω ορισμένους αριθμούς, οι οποίοι κατά την άποψή μου μιλούν ξεκάθαρα υπέρ των στενών σχέσεων των δύο χωρών μας:
-Περίπου 45000 Γερμανοί ζουν στην τόσο όμορφη όσο και ιστορικά αξιόλογη Ελλάδα.
-Σήμερα ζουν ακόμη κοντά 300.000 Έλληνες στην Γερμανία, γύρω στους 40.000 Έλληνες ολοκλήρωσαν, τελείως ή κατά ένα τμήμα τους, τις επαγγελματικές τους σπουδές στην Γερμανία.
-Ένας στους δέκα Έλληνες έχει ζήσει κατά την διάρκεια της ζωής του για περισσότερο διάστημα από μία φορά στην Γερμανία. Η πλειονότητα αυτών προερχόταν από την Βόρεια Ελλάδα.
-Περίπου 5.300 Έλληνες (εξ αυτών 3.000 γεννημένοι στην Γερμανία) σπουδάζουν στην Γερμανία.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέχρι σήμερα 2.200 Έλληνες έλαβαν τις υποτροφίες DAAD (σε όλα τα ακαδημαϊκά. επίπεδα , πάνω από 300 περιζήτητες ερευνητικές υποτροφίες δόθηκαν σε Έλληνες πολίτες από το ίδρυμα Humboldt.
Και κάτι ακόμη: περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες πέρασαν το 2013 τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Για το 2014 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ότι θα αυξηθεί ακόμα περαιτέρω ο αριθμός των τουριστών εκ Γερμανίας. Αυτό είναι μετά βεβαιότητας ένα σπουδαίας σημασίας στοιχείο που αποδεικνύει πόσο μεγάλης εκτίμησης χαίρει η Ελλάδα από όλες τις απόψεις.
Επιτρέψτε μου να επιστρέψω και πάλι στην πολιτισμική προσφορά της Γερμανίας εδώ στην Ελλάδα.
Αυτή η προσφορά εμπλουτίζεται από τα υποκαταστήματα των Ινστιτούτων Γκαίτε στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Θεσσαλονίκη , και αυτό οφείλω να το τονίσω , υποστήριξε την συμβολή μας στο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Τα Ινστιτούτα Γκαίτε στην Ελλάδα διεξάγουν παγκοσμίως τις περισσότερες εξετάσεις γλώσσας. Όπως καταλαβαίνετε, το ενδιαφέρον για την γερμανική γλώσσα -και κατ’ επέκταση για τη Γερμανία- είναι στην Ελλάδα μεγάλο.
Αυτό διαφαίνεται και από το ότι το Γερμανικό Σχολείο στην Θεσσαλονίκη γιόρτασε το 2013 την επέτειο των 125 χρόνων του , όπως και το Γερμανικό Σχολείο στην Αθήνα το οποίο έχει μία παράδοση πάνω από 110 χρόνια.
Να αναφέρω ακόμη τελειώνοντας και την από το 1874 δημιουργία του τμήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) στην Αθήνα, το οποίο στηρίζει σημαντικές ανασκαφές. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου θα λάβει μέρος και ένας εκπρόσωπος του DAI στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελβετίας Βασίλειος Μανδύλας |
Μανδύλας Βασίλειος - Επίτιμος πρόξενος της Ελβετίας
Εκ μέρους της Ελβετικής Πρεσβείας και προσωπικά του Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Lorenzo Amberg, σας καλωσορίζω σ’ αυτή τη γιορτή του πολιτισμού.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, ένα μαγικό ταξίδι μας μεταφέρει σε τόπους με ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο και κληρονομιά, με ανθρώπους αυθεντικούς, που παραμένουν πιστοί στα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου τους. «Ο Όλυμπος καλωσορίζει τις Άλπεις». Οι Άλπεις είναι η γεωλογική αρχή της Ελβετίας καταλαμβάνοντας το 60% της συνολικής της έκτασης και πάντα υπήρξαν καθοριστικές για την ταυτότητά της.
Όπως γνωρίζετε η Ελβετία είναι από τις πρώτες χώρες που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα, με το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε πολύ καλό βαθμό. Στην Ελβετία ανέκαθεν ήταν έντονο το ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό τόσο τον αρχαίο, όσο και τον σύγχρονο. Σε μεγάλες πόλεις λειτουργούν έδρες αρχαίων ελληνικών σπουδών, ενώ λειτουργούν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών. Λειτουργούν επίσης πολλοί ελληνικοί και φιλελληνικοί σύλλογοι με πολιτιστική δράση. Στην Ελβετία λειτουργεί αριθμός επιστημονικών και πολιτιστικών κοινωφελών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν ιδρυθεί από Έλληνες ομογενείς και προσφέρουν μεταξύ άλλων υποτροφίες, επιστημονικά βραβεία σε Έλληνες και Ελβετούς φοιτητές.
Όπως αντιλαμβάνεστε η επιρροή των ανθρωπίνων σχέσεων λόγω της ελληνικής ομογένειας στην Ελβετία, καθώς και το υψηλό επίπεδο των μορφωτικών ανταλλαγών και ακαδημαϊκών σχέσεων παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σχέσεις των δύο χωρών ξεκινούν να χτίζονται κάπου στον 18ο αιώνα, όταν ο Ελβετός τραπεζίτης Jean Gabriel Eynard (1775-1863) συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, συντόνιζε τις φιλελληνικές δραστηριότητες στη Γενεύη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας κατά των Τούρκων. Σήμερα υπάρχει άγαλμα προς τιμήν του στο Εθνικό Πάρκο στην Αθήνα.
Ο Johann Jakob Meyer (πέθανε 1826) έλαβε μέρος στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα και εξέδωσε κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου 1822-1826 την πρώτη εκτυπωμένη εφημερίδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα τιμητική εκδήλωση στο πάρκο του Μεσολογγίου.
Τον 20ο αιώνα συνεχίστηκε η φιλελληνική παράδοση της Γενεύης. Ο Γενοβέζος φωτογράφος Fred Boissonnas (1858-1946) αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του έργου του στην Ελλάδα, προωθώντας την με εξαιρετικό τρόπο από το φωτογραφικό του υλικό, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους, τα υπέροχα τοπία, τα μνημεία και γενικότερα τις ελληνικές ομορφιές στη δυτική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελβετία.
Το 1913 μαζί με τον Samuel Baud Bovy ήταν οι πρώτοι που κατέκτησαν την κορυφή του Ολύμπου. Ουσιαστικά συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής της Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε η έκθεση των φωτογραφιών του Ολύμπου από τον Fred Boissonnas αποτελεί μια σημαντική προσέγγιση στο έργο του και λαμβάνει χώρα καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο πνευματικό κέντρο του Δίου, όπου το κοινό μπορεί να απολαύσει αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες.
Σήμερα διάφοροι ευυπόληπτοι πολίτες απολαμβάνουν της μεγάλης προσοχής και τιμής των δύο χωρών, καθώς συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην ενδυνάμωση των ελληνοελβετικών σχέσεων και της ελληνοελβετικής φιλίας, όπως π.χ. οι καθηγητές Bertrand Bouvier (Γενεύη), Παύλος Τζερμίας (Ζυρίχη), Dennis Knöpfler (Neuchatel & College de France Paris) και οι αρχαιολόγοι καθηγητές Pierre Ducrey και Karl Reber (Λωζάνη). Πολύ σημαντικό ρόλο στις διμερείς ελληνοελβετικές σχέσεις σε πολιτιστικό επίπεδο, έχει η ελβετική αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα. Στις 15 Μαίου γιόρτασε τα 50 χρόνια των ελβετικών ανασκαφών στην Ερέτρια, με εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε με την επίσκεψή του και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Το κέντρο βάρους των πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας επικεντρώνεται πλέον στο Φεστιβάλ Ολύμπου2014, όπου συμμετέχουν οι 3 γερμανόφωνες χώρες των Άλπεων, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία. Το φεστιβάλ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει και η συνεργασία μας ως Ελβετία. Ας μη ξεχνάμε ότι το φημισμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο), δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με τους πολιτισμούς διαφόρων λαών, συμβάλλει δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και φέρνει σε επαφή τους κατοίκους και τουρίστες της Πιερίας με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το γεγονός ότι από το 2010 καθιερώθηκε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μορφές του πολιτισμού τους στο φεστιβάλ Ολύμπου, κέντρισε και το δικό μας ενδιαφέρον. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ελβετία να συμμετάσχει σε έναν πολιτισμικό θεσμό αυτού του βεληνεκούς, όπως έχει πλέον εξελιχθεί.
Ο Όλυμπος, πραγματικό μνημείο της φύσης, σύμβολο της ελληνικής μυθολογίας, καταφέρνει να συνδυάσει την ιστορία του με τη μαγευτική ατμόσφαιρα και ως τουριστικός προορισμός παραμένει ένας χαρισματικός τόπος. Η παγκόσμια αξία της φυσικής κληρονομιάς του Ολύμπου έχει αναγνωριστεί από την UNESCO και ανήκει στα κορυφαία οικοσυστήματα της γης.
Η συμμετοχή μας ως Ελβετία στο Φεστιβάλ Ολύμπου είναι πλέον γεγονός. Αγκαλιάσαμε με ιδιαίτερη θέρμη την ιδέα αυτή και με όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζουμε την υπέροχη αυτή προσπάθεια, στηρίζοντας μαζί με τις συνδιοργανώτριες χώρες της Αυστρίας και της Γερμανίας το συγκεκριμένο θεσμό. Πρόκειται για μια συνεργασία σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.
Το σημαντικότερο όλων είναι η ποιότητα των ανθρώπων που περιβάλλουν τη διοργάνωση. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συντελεστές της υπέροχής αυτής προσπάθειας, τον κ. Παπαχρήστο, Πρόεδρο του οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, τον κ. Δ. Παντερμαλή, Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, τον κ. Πασχαλούδη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του φεστιβάλ, τον κ. Μυστακίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή και ιδιαιτέρως τον καθηγητή κ. Κυρίτση, χάρη στον οποίο επιτυγχάνεται η έκθεση φωτογραφίας του Fred Boissonnas.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους εσάς καθότι χωρίς εσάς δε θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!