Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Το ευχολόγιο στόχων, προτάσεων και υποσχέσεων του υποψηφίου του «Συνδυασμού Ευθύνης» Γιώργου Φαρμάκη!

Γράφει ο Προκόπης Κωφός,
υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Όλοι βρισκόμαστε στη μέγγενη της κρίσης, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι,
αγρότες, νέοι. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση χειροτερεύει και η μέγγενη σφίγγει περισσότερο. Τα μέτρα που πήραν και παίρνουν οι κυβερνήσεις, οι νόμοι που ψηφίστηκαν και ψηφίζονται, οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» που προωθήθηκαν και αυτές που προωθούνται έχουν παγιώσει τους μισθούς, το επίπεδο διαβίωσης και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας σε επίπεδα παλιότερων δεκαετιών, παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που στο μεταξύ έχει επιτευχθεί. Όλοι προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε, να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε με βάση τη δουλειά και την προσφορά μας. Όλοι προσπαθούμε να δούμε τι πρέπει να γίνει σε ατομικό, οικογενειακό, συλλογικό, επαγγελματικό, τοπικό, κομματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.

Επειδή όλους μας έχει αγγίξει αυτή η κατάσταση και αρκετούς μέχρις εξαθλίωσης, όλοι ανησυχούμε, αν όχι πάντα για μας τους ίδιους, αλλά για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, όλοι αυτά σκεφτόμαστε και αυτά μας απασχολούν, τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να γίνει. Όλοι, εκτός προς το παρόν από έναν, τον υποψήφιο Δήμαρχο του «Συνδυασμού Ευθύνης» Γιώργο Φαρμάκη και ίσως και αυτούς που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό του. Γι αυτούς, όπως προκύπτει από την προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου στη Γρίτσα Λιτοχώρου στην οποία δεν γίνεται απολύτως καμιά αναφορά στη σημερινή δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι μας, δεν συμβαίνει τίποτα, όλα είναι όπως ήταν πριν ας πούμε μια δεκαετία. Η ανεργία δεν είναι στο 27 και πάνω τοις εκατό, οι επαγγελματίες δεν έκλεισαν ή κινδυνεύουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν έχουν περιοριστεί δραστικά, η περίθαλψη και η δημόσια εκπαίδευση δεν έχουν υποβαθμιστεί, τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν ανατραπεί και για να αναφερθούμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν συρρικνωθεί, οι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι των Δήμων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν έχουν ελαττωθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από εποχιακούς, οι υπηρεσίες αρμοδιότητας των Δήμων, καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση και λοιπά, δεν έχουν υποβαθμιστεί και δεν μεταφέρονται σταδιακά στον έλεγχο ιδιωτικών εταιριών, οι Δήμοι, παρά τον Καλλικράτη, εξακολουθούν να έχουν τον αυτοδιοικητικό τους ρόλο και δεν έγιναν όργανα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Όλα τα παραπάνω, που όλα μαζί συνιστούν τα πραγματικά δεδομένα της σημερινής κατάστασης, δεν μπορεί παρά να αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα βασιστεί η οποιαδήποτε ανάλυση και πρόταση κάθε σοβαρής υποψηφιότητας για το δημαρχιακό αξίωμα στις σημερινές συνθήκες. Και όμως, εμφανίζεται υποψήφιος δήμαρχος, ο Γιώργος Φαρμάκης, που τα πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όλα αυτά, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα της και παρουσιάζει ένα δήθεν «πρόγραμμα» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ευχολόγιο στόχων, προτάσεων και υποσχέσεων για καλύτερες υπηρεσίες και ανάπτυξη, ερήμην των αντικειμενικών δεδομένων, ένα ευχολόγιο παρόμοιο με τα ευχολόγια όλων των δήθεν ανεξάρτητων, που βασίζεται αποκλειστικά σε υποκειμενικούς παράγοντες, όπως οι καλές προθέσεις, η διάθεση προσφοράς, η υποτιθέμενη εμπειρία και η ανεξαρτησία από τα κόμματα. Ακόμα κι αν δεχτούμε πως ισχύουν όλα αυτά, δεν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μόνο με αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί απολύτως τίποτα; Τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και οι ευχές που θέλουμε να πραγματοποιηθούν δεν λύθηκαν και δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, γιατί έλειπαν οι καλές προθέσεις, η διάθεση προσφοράς, η εμπειρία και οι καλές ιδέες; Εκεί είναι το πρόβλημα; Για να πετύχεις κάποιους στόχους και να υλοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα δεν είναι εντελώς απαραίτητο να έχεις και τα μέσα για να τα καταφέρεις; Πώς λοιπόν και με ποια μέσα ο υποψήφιος Γιώργος Φαρμάκης θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του ευχολογίου του αν γίνει δήμαρχος; Γιατί βέβαια, ως πρόγραμμα εκλογικού συνδυασμού δεν νοείται ένας απλός κατάλογος που περιλαμβάνει προτάσεις, στόχους και υποσχέσεις! Ως πρόγραμμα νοείται μια ανάλυση που περιλαμβάνει όχι μόνο τους στόχους, αλλά και τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Για τον  υποψήφιο Δήμαρχο, Γιώργο Φαρμάκη, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του δεν υπάρχει η πραγματικότητα που ζούμε, υπάρχει μόνο η καρέκλα του δημάρχου που τον περιμένει και απευθύνεται στους συνδημότες του να τον ψηφίσουν για να την καταλάβει, υποσχόμενος πως μπορεί να κάνει το θαύμα, να λύσει όλα τα προβλήματα με ευχές!

Όταν ένας υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάζει «πρόγραμμα» χωρίς να αναφέρεται στα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν και στα υπαρκτά μέσα που διαθέτει για να το υλοποιήσει τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή λέει λόγια του αέρα ή προσπαθεί να παραπλανήσει ή τέλος σκοπεύει να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική με τα μέσα που του διαθέτει αυτή η πολιτική και το κρύβει! Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να ισχύουν και τα τρία μαζί!

Αυτά που προωθούνται από την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι γνωστά, «μικρότερο κράτος», «οικονομική αυτοτέλεια», δηλαδή περιορισμός έως εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ανταποδοτικότητα» και «ανάπτυξη» με τη μεταφορά των υπηρεσιών των Δήμων στον ιδιωτικό τομέα, με άλλα λόγια, συρρίκνωση των Δημοτικών λειτουργιών, απώλεια του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της τοπικής Διοίκησης, απολύσεις, κάθε παρεχόμενη υπηρεσία την πληρώνουν οι δημότες, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των κερδών του με δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόγραμμα του υποψηφίου του «Συνδυασμού Ευθύνης» και κάθε άλλου «ανεξάρτητου» υποψήφιου Δημάρχου. Πόσο ανεξάρτητος όμως μπορεί να θεωρηθεί ένας υποψήφιος δήμαρχος, όταν είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει αυτή την πολιτική που εκπορεύεται φυσικά από τα κόμματα που στηρίζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις;

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς στα λεγόμενά μας, πρέπει να αναφερθούμε και στο μόνο πραγματικό
μέσο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-ευχολόγιο του Γιώργου Φαρμάκη για την επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνει και είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Για το ζήτημα αυτό μεταφέρω ως απάντηση αυτά που είχα περιλάβει σε προηγούμενη παρέμβασή μου:

Τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προωθούν την ανάπτυξη με βάση τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η ανάπτυξη των εταιριών, η ανταγωνιστικότητα τους, η «εξωστρέφεια», οι «νέες τεχνολογίες» και οι «καινοτομίες». Οι προτεραιότητες αυτές ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απαιτούν την προσαρμογή στις δικές τους πολιτικές και δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη του κάθε τόπου με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες παραγωγικές του δυνατότητες. Από αυτή την αναντιστοιχία πηγάζουν και οι γνωστές δυσκολίες απορρόφησης των κονδυλίων αυτών. Τα κονδύλια αυτά δεν δίνονται εν λευκώ για να υπηρετήσουν οι Δήμοι τις δικές τους προτεραιότητες και τις δικές τους επιλογές. Αντίθετα, δίνονται με προϋποθέσεις, ώστε να προσαρμοστούν οι επιλογές των Δήμων στην πολιτική και τις επιλογές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην επικαλείται λοιπόν η παράταξη του «Συνδυασμού Ευθύνης» και οι άλλες παρατάξεις πως θα λύσουν τα προβλήματα και θα αναπτύξουν τον τόπο με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά δίνονται στο βαθμό που θα ενισχύσουν ιδιωτικά συμφέροντα και κέρδη, κι ας πάψουν να ταυτίζουν την ανάπτυξη του τόπου με την ανάπτυξη των κερδών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένας αγωνιστής δήμαρχος που θα παλέψει και θα αντισταθεί στην προωθούμενη εκ των άνω πολιτική και σε συνεργασία με άλλους τοπικούς άρχοντες και με τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών που έκλεισαν ή κινδυνεύουν να κλείσουν τα καταστήματά τους, των μικρών αγροτών, των νέων, των δημοσίων υπαλλήλων, θα διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες για την τοπική αυτοδιοίκηση και βελτίωση των υποδομών της περιοχής, για την ανάπτυξή της προς όφελος του λαού της και όχι για τα κέρδη μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι αγώνες που πρέπει να δοθούν για τη ζωή μας και την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, αυτοί είναι το μόνο ρεαλιστικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Για τον υποψήφιο του «Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργο Φαρμάκη, όλα αυτά είναι εντελώς έξω από τον ορίζοντα της σκέψης του και παρά τις καλές τους προθέσεις το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και ο πιο άσχετος και ο πιο ακατάλληλος, την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής και στο Δήμο Δίου-Ολύμπου και όσα αυτή η πολιτική συνεπάγεται! Επομένως, ο Γιώργος Φαρμάκης με βάση τα ίδια τα λεγόμενά του είναι ανεπαρκής από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για τη θέση του Δημάρχου της περιοχής μας.

Όσο για τους υποψήφιους δημάρχους των συνδυασμών «Ολύμπια Συμμαχία» και «Αλήθεια», Κώστα Δημόπουλο και Κωνσταντίνο Δημητριάδη, μπορούμε να μιλάμε όχι απλά για ανεπάρκεια, αλλά για ανυπαρξία. Δέκα μέρες πριν τις εκλογές δεν βρήκαμε ούτε τις θέσεις τους, ούτε τις προτάσεις τους, ούτε τα επιχειρήματά τους, πλην ενός γενικόλογου ευχολόγιου του κυρίου Δημητριάδη! Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, μικροί αγρότες, νέοι, δημόσιοι υπάλληλοι θα τους δώσουν την ψήφο τους! Τι μπορούν να περιμένουν άραγε από «ανεξάρτητους» που κρύβουν επιμελώς τις θέσεις τους, ώστε να μην καταλάβουν οι Δημότες πως το μόνο που θα κάνουν αν εκλεγούν θα είναι να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική στο Δήμο Δίου-Ολύμπου και τις θέσεις του κόμματος που ουσιαστικά τους στηρίζει; Πώς θα ωφεληθούν αυτοί που θα τους ψηφίσουν; Μήπως βάζοντας για παράδειγμα το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανταποκρινόμενοι στην πολιτική της «ανταποδοτικότητας» που θα προωθήσουν οι συνδυασμοί αυτοί, γιατί φυσικά δεν θα μπορούν να κάνουν και διαφορετικά μέσα στο πλαίσιο που κινούνται;

Προκόπης Κωφός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου-Ολύμπου με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης της υποψήφιας Δημάρχου Κατερίνας Κουρίτα