Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση - σοκ για τις τιμές στην ελληνική αγορά

Έκθεση - σοκ για τιμές και στρεβλώσεις
Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ φέρνει στο φως το σύνολο των στρεβλώσεων που κρατούν την ελληνική αγορά ακριβή και κάνουν τη ζωή του μέσου Ελληνα δύσκολη, εν μέσω κρίσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι νομοθετικοί περιορισμοί που κρατούν ψηλά τις τιμές στη χώρα μας
φτάνουν τους 555. Και έτσι, τα συμπεράσματά της είναι αποκαλυπτικά για τον λόγο που μεταξύ άλλων οι τιμές στο ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εξακολουθούν να μη μειώνονται.
Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, μέσα στον Δεκέμβριο, το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει με νόμο στην κατάργηση όλων των περιορισμών, που ξεκινούν από τα τρόφιμα, περνούν από τις υπηρεσίες και φτάνουν ώς τις εισφορές υπέρ τρίτων. Μέσα στις επόμενες μέρες, το υπουργείο αναμένεται να λάβει από τον ΟΟΣΑ τη Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού (όπως ονομάζεται) την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε αναθέσει, από τον Νοέμβριο του 2012, στον Οργανισμό, προκειμένου να γίνει λεπτομερής εξέταση της νομοθεσίας σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας: στην επεξεργασία τροφίμων, το λιανεμπόριο, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Οι εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ, με τζίρο που αγγίζει συνολικά τα 44,26 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 24% περίπου της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της Μελέτης είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, εξέτασε ένα σύνολο 1.053 νομοθετικών κειμένων με βάση τη σχετική «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και ύστερα από ανάλυση, προχώρησε στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων σε 329 σημεία, για την αντιμετώπιση της ζημιάς σε θέματα ανταγωνισμού.
Αν οι προτάσεις αυτές εφαρμοστούν, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σημαντικό όφελος σε επίπεδο παραγωγικότητας, ανάπτυξης, απασχόλησης, αλλά και επιλογών για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το όφελος αυτό μπορεί να αποτιμηθεί στα περίπου 5 δισ. ευρώ. Θετική επίπτωση, όμως, εκτιμάται ότι θα προκύψει και από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στον βαθμό που η κατάργηση απαρχαιωμένων ή περιττών νομοθετικών ρυθμίσεων θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα μειώσει τη διοικητική επιβάρυνση και θα περιορίσει τη νομική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.
Ως παράδειγμα θετικής επίδρασης στην οικονομία, από την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό, αναφέρεται η περίπτωση της Αυστραλίας και το πρόγραμμα ανάλογων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε στη δεκαετία του 1990. Το 2005, η Επιτροπή Παραγωγικότητας εξέτασε τα αποτελέσματα επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων υπέρ του ανταγωνισμού και υπολόγισε ότι, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας σε συγκεκριμένους τομείς, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ενισχύσει το ΑΕΠ της Αυστραλίας κατά 2,5% περίπου πάνω από τα επίπεδα που θα είχαν επιτευχθεί κάτω από άλλες συνθήκες. Αυτό το εγχείρημα θα επιχειρήσει να επαναλάβει τώρα η Ελλάδα.
Πιπέρι, αλάτι και ρυζόγαλο
Όπως θα περίμενε κανείς, μεταξύ των ρυθμιστικών εμποδίων που εξέτασε ο ΟΟΣΑ, εντοπίστηκαν και πολλά ευτράπελα, με τη μορφή απαρχαιωμένων ή άχρηστων διατάξεων, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρχαν. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εντοπίζονται στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων, όπου οι μελετητές διαπίστωσαν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται, για παράδειγμα, η εισαγωγή ελαφρού πιπεριού... PiHead, καθώς και η εισαγωγή και ανάμειξη γαρύφαλλων Radja King Size.
Επίσης, απαγορεύεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα ή η πώληση χύμα μαγιονέζας - η οποία, μάλιστα, σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να έχει περιεκτικότητα σε έλαιο μικρότερη του 60%. Το δε... μηλόξυδο μπορεί να συσκευάζεται μόνο σε μπουκάλια που έχουν χωρητικότητα μέχρι 1 λίτρο. Ειδικοί περιορισμοί ισχύουν έως και για την παρασκευή ρυζόγαλου...
 Πηγή:Καθημερινή
http://www.enikos.gr/