Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ανεβαίνει η τιμή του συμπύρηνου - στα ψυγεία το επιτραπέζιο ροδάκινο

Όσο η έλλειψη πρώτης ύλης για τα κονσερβοποιία μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και η τιμή
των συμπύρηνων. Τελευταία στην πιάτσα αγοράζονται ροδάκινα από 30 ως και 35 λεπτά για την κλάση 1, ενώ άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για τιμή που θα φτάσει το επόμενο διάστημα στα 40 λεπτά, ειδικά στα «στέκια» – παρά το αμφιλεγόμενο καθεστώς λειτουργίας.
Άτυχοι πολλαπλώς όσοι επλήγησαν από το χαλάζι, φέτος. Αλλά και τυχεροί όσοι δεν επλήγησαν, αφού για πρώτη φορά πληρώνονται με τέτοιες τιμές και στο χέρι! Εν τω μεταξύ, περιορισμένη εμφανίζεται η ζήτηση των ροδάκινων στις ρώσικες αγορές τις τελευταίες μέρες, με συνέπεια να επηρεάζεται η τιμή του προϊόντος, την ώρα που ήδη μεγάλα φορτία οδηγούνται στα ψυγεία. Στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης ήδη κυκλοφορεί σέρβικο ροδάκινο σε χαμηλότερη τιμή (χωρίς δασμούς), ενώ ήδη έκαναν την εμφάνισή τους Ισπανοί με το πλακέ ροδάκινο και Ιταλοί με νεκταρίνι.
Όλα τα παραπάνω έχουν περιορίσει αισθητά τη ζήτηση μιας εξασθενημένης αγοράς που αναζητεί πια φθηνό και όχι ποιοτικό προϊόν. Αυτό φυσικά επηρεάζει την τιμή του ροδάκινου, που δεν είναι αυτή που περίμεναν οι παραγωγοί μετά τη χαλαζόπτωση και τη μείωση της παραγωγής περίπου στο 50%. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο κεράσι, με την παραγωγή να παραμένει στα ψυγεία και πολλές φορές στα ορεινά επάνω στο δέντρο λόγω ασύμφορων τιμών.
Πηγή: Paseges.gr

http://www.karatzova.com