Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Αλαλούμ» με τους τόκους καταθέσεων στις δηλώσεις...

«Αλαλούμ» με τους τόκους καταθέσεων στις δηλώσεις
Οι τράπεζες έστειλαν λάθος στοιχεία στο Taxisnet
Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι καθώς βροχή από λάθη παρατηρείται στους τόκους των καταθέσεων που έχουν
καταχωριστεί στις φορολογικές τους δηλώσεις.


Ορισμένες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις...
υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις οι τράπεζες, αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων κοινοποίησαν τα μεικτά.

Πολλοί φορολογούμενοι που είχαν λάβει από τις τράπεζες τους βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων και ανέτρεξαν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των τόκων, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεών τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, στο Taxisnet εμφανίστηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονταν στις τραπεζικές βεβαιώσεις.

Οι φορολογούμενοι αυτοί απευθύνθηκαν εκ νέου στις τράπεζες για περαιτέρω ενημέρωση και τελικά «μετά κόπων και βασάνων» βρέθηκε το λάθος.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγραφή των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.