Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή δημοσίευμα στο διαδίκτυο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Γραφείο Τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ
Με αφορμή δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας euro2day.gr και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

1.     Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος από την Ε.Ε. Οργανισμός πληρωμών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κ.1290/2005 και σκοπός του είναι  η διαχείριση των κοινοτικών και Εθνικών κονδυλίων στους τομείς της Γεωργίας και Αλιείας, ύψους 3,2 δις ευρώ ετησίως. Η διαχείριση αυτή στηρίζεται σε ένα σύστημα ελέγχου στο οποίο ακολουθείται η αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή της δαπάνης μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ)
2.     Με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δίδεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί “αδύναμο κρίκο ανάμεσα στις ΔΕΚΟ” διότι κατά την ιστοσελίδα, παρουσιάζει την μεγαλύτερη απόκλιση στο 1ο Τρίμηνο του 2013 σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου κατά 632%. Η πραγματικότητα είναι ότι η πρώτη εκταμίευση του προϋπολογισμού του έτους 2013, (όπως και των προηγούμενων ετών), αρχίζουν μετά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε επιχορηγηθεί στο χρονικό διάστημα που έπρεπε με το ποσό των 7,5 εκατ. €, (ποσό που αποτελεί μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του), θα είχε θετική απόκλιση κατά 584,42%. Επισημαίνεται ότι οι  οικονομικοί απολογισμοί γίνονται πάντα σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε υποθετικές εισπράξεις, για τον λόγο αυτόν και ο Πίνακας Απολογισμού του Οργανισμού παρουσίαζε μόνο τα έξοδα και όχι ανείσπρακτα έσοδα.
Σε ότι αφορά δε τις πληρωμές του Α΄ Τριμήνου, αυτές πραγματοποιήθηκαν κανονικά, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.
3.     Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδρύσεως του, εκτελεί τον προϋπολογισμό του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και έχει πετύχει μέχρι σήμερα:
·          Να πληρώνει κανονικά και στην ώρα του το Προσωπικό του.
·          Να αποδίδει στις ημερομηνίες τους και χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις τις υποχρεώσεις του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
·          Να εξοφλεί με κανονική ροή τους προμηθευτές του και να μην συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  
Εκ του ΟΠΕΚΕΠΕ