Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Aπό άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως νέους και νέες, που τίμησαν με την παρουσία τους το «2ο Αντάμωμα Κρητών και Φίλων» πλημμύρισε - το βράδυ του περασμένου Σαββάτου - ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Ανδρομάχης.

ΑΝΤΑΜΩΣΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ

   

Περισσότεροι από 1500 Κρήτες και φίλοι & δεκάδες εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» τοποθετώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα λιθαράκι, για να καταστεί το « Αντάμωμα Κρητών και Φίλων» ένας αυθεντικός πολιτιστικός θεσμός - στην καρδιά της Πιερίας - με σημείο αναφοράς την Κρήτη.

Το δικό τους στίγμα στη μαραθώνια γιορτή έδωσαν εκπρόσωποι συλλόγων Κρητών από όλη την Βόρειο Ελλάδα, ενώ το εξαιρετικό μουσικό σχήμα των Γιώργη Βρέντζου, Κώστα Σκουλά και Γιώργη Νταγιαντά ανέδειξε με λιτό τρόπο την αστείρευτη Κρητική μουσική παράδοση.

Μοναδικό στιγμιότυπο  «η γέφυρα  Κρήτη και Πόντος», που μπόλιασε αρμονικά τις μουσικές Κρητών και Ποντίων μέσω της συνύπαρξης επί σκηνής του χορευτικού του αδελφοποιημένου ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά και του αντίστοιχου των “Σταυραετών”.

Μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών το πρόγραμμα συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες με διαρκείς εναλλαγές από ριζίτικα τραγούδια, έντονους κρητικούς ρυθμούς και γνωστές κρητικές μελωδίες.

«Με το «1ο Αντάμωμα» οι «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» απέδειξαν ότι μπορούν να διοργανώνουν την ξεχωριστή αυτή γιορτή, με μεγάλη επιτυχία, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Φέτος, με το 2ο Αντάμωμα, με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε βήμα – βήμα να υπηρετούμε την αυθεντική παράδοση και σταδιακά με όραμα και μεράκι, να δημιουργούμε - σε πείσμα των καιρών - πολιτιστικούς θεσμούς με στέρεα θεμέλια». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Κων/νος Μανιουδάκης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και δημόσια τις θερμότερες ευχαριστίες του προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την προβολή της εκδήλωσης, στους χορηγούς,  σε όλους τους εθελοντές και σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους το 2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

 Την Κρήτη έφερε ακόμα πιο κοντά και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που είχαν την τύχη να δουν όλοι όσοι περιηγήθηκαν στην Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους Κρήτες πεσόντες – Μακεδονομάχους (στην απελευθέρωση της Kατερίνης), στον ιερό ναό του Κοσμά του Αιτωλού.