Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών: Στο κόκκινο η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης

Μας το έστειλε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης..... Ευχαριστούμε πολύ 

Συνέντευξη τύπου:  4 Μαρτίου 2013-03-03  12 μ.μ. στο ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ
Θέμα: Στο κόκκινο η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου  Κατερίνης.

Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης καταγγέλλει την δημοτική αρχή του Δήμου και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Χιονίδη ως υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία έχει
περιέλθει η ανέγερση του Θεάτρου και Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στο Δήμο Κατερίνης.

Για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου  και να εκτελεστεί το έργο από την ΤΕΚ Θεσσαλονίκης με έκπτωση 52%.

Για το γεγονός ότι το έργο της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου,  μαζί με άλλα δύο έργα του Δήμου μας, είναι ήδη στο κόκκινο.

Για το γεγονός ότι οδηγήθηκε η δημοτική αρχή ακούσια ή εκούσια στη νέα δημοπρασία με αποτέλεσμα έκπτωσης 4,73%.

Η Παράταξή μας δεν θα υποχωρήσει στις απόψεις της και δεν θα ψηφίσει θετικά για την τελευταία δημοπρασία διότι  δια της επιδιωκόμενης συναινέσεως εκφράζεται προσπάθεια απόκρυψης των  ευθυνών  της δημοτικής αρχής γι αυτήν την κατάληξη.

Δεν θα σιωπήσουμε, για όσα έκανε ή δεν έκανε η δημοτική αρχή και ο κ. Χιονίδης, και δεν θα υποκύψουμε στη απειλή  ότι ο θόρυβος γύρω από τη δημοπράτηση  θα δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο ακόμα και στην απένταξή του από το  ΕΣΠΑ.

Ήδη η δημοτική αρχή με τις τελευταίες της αποφάσεις δείχνει να έχει χάσει τη μπάλα, να μην ξέρει τι θέλει, να βρίσκεται σε πανικό  και μιλάμε για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για τα οποία έκανε 35 μέρες να τα φέρει στην οικονομική επιτροπή, να τα εγκρίνει κατά πλειοψηφία με πλήρη επιχειρηματολογία στη συνεδρίαση της Τετάρτης και την επομένη με πρεμούρα να ζητά στην αρχή την συμπλήρωση της απόφασης, μετά την ανάκληση της , να μιλάει για  δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση του θέματος και να έχουμε  συνάντηση με τους επικεφαλής των συνδυασμών χωρίς όμως ουσιαστικά πρόταση εκ μέρους της.

Για μας είναι καθαρό ότι αν όλα στην λύση της πρώτης εργολαβίας  είχαν καλώς, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα η δημοτική αρχή να προχωρήσει έστω και κατά πλειοψηφία στην έγκριση της δεύτερης δημοπρασίας.

Οι εξελίξεις στην ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου δείχνουν δομικές αδυναμίες της δημοτικής αρχής και αυτές αναφέρονται:
1. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση των αναγκών της πόλης εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου και εν γένει της κοινωνίας αλλά το δημοτικό συμβούλιο  σύρεται σε αποφάσεις μιας κλειστής ομάδας υπό τον δήμαρχο με το σκεπτικό αυτό το πρόγραμμα  τρέχει, έχουμε ωριμάσει αυτό το έργο, ψηφίστε το να μην χάσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
2.Δεν υπήρξε διαβούλευση όσον αφορά τις πολιτιστικές ανάγκες της πόλης που καλείται να λύσει το πολιτιστικό κέντρο.
3. Δεν υπήρξε σχετικά συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και σε αρμόδιους φορείς
    με αποτέλεσμα σήμερα από πολλούς και εύλογα να υπάρχουν αμφιβολίες για τη
    λειτουργικότητα του έργου.
4. Προτιμήθηκε αντί του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου  η ανάθεση των μελετών κατακερματισμένες για λόγους δήθεν οικονομίας.
5. Αρνήθηκε την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος ακόμα και μη απαντώντας σε ερωτήσεις μας όταν μάλιστα ο εργολάβος είχε αιτηθεί τη λύση της σύμβασης.
6. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τη λύση της σύμβασης λόγω των στεγανών της παρεχόμενης πληροφόρησης.
7. Αναδεικνύεται η ανάγκη της ύπαρξης νομικού συμβούλου και νομικής υπηρεσίας στο Δήμο.
8. Κυριαρχεί η έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Για το συγκεκριμένο έργο το οποίο αντί της έγκαιρης ανέγερσής του και με έκπτωση 52% , φθάσαμε σε λύση της σύμβασης, σε  αποζημίωση άνευ αιτίας του εργολάβου, σε νέα δημοπράτηση με 4,73% και σε αδυναμία της πλειοψηφίας να εγκρίνει το αποτέλεσμα ενώ το έργο ήδη είναι στο κόκκινο, υπάρχουν τα εξής ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν δημόσια από τον κ. Χιονίδη:
1. Ανύπαρκτες ή ελλιπείς μελέτες; Γιατί δεν εντοπίστηκαν από την Τεχνική μας Υπηρεσία κατά την παραλαβή των μελετών, από τους  ελέγχους της διαχειριστικής αρχής, από την ίδια την εργολάβο εταιρεία ;
2. Προσχηματικά επικαλείται εταιρεία  τη μη ύπαρξη μελετών  για  να βγει από το έργο λόγω μεγάλης έκπτωσης; Πως προστάτευσε την σύμβαση και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας η Δημοτική Αρχή;
3.  Γιατί καθυστέρησε η λύση της σύμβασης αν δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά γύρω στους 8 μήνες  και το έργο είναι τώρα στο κόκκινο;
4. Γιατί δεν υπάρχει γνωμοδότηση νομικού συμβούλου;
5. Γιατί δεν κοινοποιήθηκε η λύση της σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο;
6. Γιατί ο δήμαρχος στις ερωτήσεις μας στις 13/6/12 όταν υπήρχε η αίτηση λύσης της σύμβασης από τον εργολάβο απέφυγε να μας ενημερώσεις επί της ουσίας και προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες μας;
7.Γιατί εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης 60.000 ευρώ χωρίς κοστολόγηση των εξόδων της;
8.Γιατί άργησε κατά 35 μέρες να εγκριθεί το αποτέλεσμα της 2ης δημοπρασίας;
Γιατί υπαναχώρησε η δημοτική αρχή από την έγκριση κατά πλειοψηφία της 2ης δημοπρασίας και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση;
9.Η  δεύτερη δημοπρασία έγινε με τις ίδιες μελέτες που είχε βρει ελλιπείς η εργολάβος εταιρεία ή έγιναν συμπληρωματικές μελέτες, πότε και από ποιόν;
10. Οι τιμές των επί μέρους εργασιών ήταν οι ίδιες και στις δύο δημοπρατήσεις, ή διαφορετικές και ποια η διαφορά;
11,Αν ήταν ίδιες πως εξηγείται η μεγάλη διαφορά στις προσφερόμενες εκπτώσεις;
12.Γιατί η δημοτική αρχή με την πλειοψηφία της δεν προχωρά στην έγκριση της δημοπρασίας και την εκτέλεση του έργου άμεσα δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται ήδη στο κόκκινο;

Αυτά είναι ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η δημοτική αρχή και προσωπικά ο κ. Χιονίδης καθαρά και σταράτα προς τους δημότες μας.
Εν κατακλείδι
-Η  παράταξή μας δεν εγκρίνει τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοπρασίας.
-Αποδίδει μεγάλες ευθύνες στη δημοτική αρχή για όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη δημοπράτηση του Πολιτιστικού Κέντρου.
-Ζητά από κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή να ελέγξει την νομιμότητα των πράξεων ή των παραλείψεων της δημοτικής αρχής σε σχέση με το παραπάνω έργο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
-Θεωρεί τα χρήματα του ΕΣΠΑ δικά μας χρήματα και ως εκ τούτου απαιτεί την ορθή διαχείρισή τους.
Θεωρούμε ότι με ευθύνη όλων το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποτελεί το δημοκρατικό όργανο διοίκησης του Δήμου.
Καλούμε τους δημότες να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στη διοίκηση του δήμου μέσα από τα προβλεπόμενα όργανα του Δήμου, μέσα από την κατάθεση θεμάτων προς συζήτηση μέσα από την ενασχόλησή τους με τα κοινά.
Να διεκδικήσουν έναν Δήμο που να λειτουργεί με διαφάνεια;, με αξιοκρατία, με τη συμμετοχή των δημοτών,  έναν δήμο ανοικτό στους δημότες.
Στις σημερινές κρίσιμες εποχές που  ο Δήμος καλείται με λιγοστούς οικονομικούς πόρους  να προστατεύσει τις κοινωνικές του δομές, τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του,  είναι απαραίτητο να στηριχτεί στους δημότες του, στον αγώνα όλων για την διεκδίκηση πόρων, στον αγώνα όλων για να μην συνηθίσουμε την ανέχεια, την φτώχεια, την επιβάρυνση των δημοτών.
Γιατί πόλη είναι οι άνθρωποί της.
Κατερίνη 4/3/2012