Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ

Στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ που προκηρύσσουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιόνιου Πανεπιστημίου, η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» και η ΕΡΤ. Θέμα του διαγωνισμού είναι:
«Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν» και αφορά τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου, της Α', Β' και Γ' Γενικού και Εσπερινού Λυκείου και ΕΠΑΛ, καθώς και τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Το μαθητικό ντοκιμαντέρ θα πρέπει:
--Να έχει θέμα προσδιορισμένο με σαφήνεια και ενταγμένο σε χρονικό πλαίσιο.
--Να έχει διάρκεια 10 λεπτών το ανώτερο.
--Να σταλεί σε μροφή αρχείου avi ή mp4.
--Στους τίτλους τέλους θα πρέπει να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές, καθως και οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το σύνολο του υλικού.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να στείλουν το υλικό μέχρι τις 29 Μαρτίου, σε dvd μαζί με τη φόρμα συμμετοχής στη διεύθυνση: ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Χαριλάου Τρικούπη 31, 10681 Αθήνα.

Τα μαθητικά ντοκιμαντέρ θα κριθούν από κριτική επιτροπή ειδικών που θα εποπτεύεται από ειδική επιστημονική επιτροπή η οποία αποτελείται από: την κα Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τον κ. Νίκο Καραπιδάκη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τον κ. Γιώργο Κόκκινο, καθηγητή Ιστορίας και Δικακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον κ. Φώτο Λαμπρινό, σκηνοθέτη ιστορικών ντοκιμαντέρ, συγγραφέα.
Την Επιστημονική Επιτροπή θα συντονίζει ο κ. Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Την ειδική κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ιστορικούς, ανθρώπους του κινηματογράφου και εκπαιδευτικούς, θα συντονίζει η κα Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ και επιστημονική συνεργάτις της ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 11 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 στον Ταύρο. Θα δοθούν τρία βραβεία και δύο έπαινοι, τα οποία θα συνοδεύονται από ειδικό δίπλωμα και αναμνηστικά δώρα των χορηγών/δωροθετών του διαγωνισμού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, την απονομή των βραβείων και των επαίνων και την προβολή των βραβευμένων ντοκιμαντέρ.
Η ΕΡΤ θα αναρτήσει τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο www.ert.gr για διάστημα έξι μηνών.



ert.gr