Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ηθική στήριξη Βαλαβάνη από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας στο ζήτημα του πλειστηριασμού του σπιτιού του

Κοντά στις δύο ώρες απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο υπόθεση σχετικά με τις ενέργειες του δήμου Βέροιας για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του πρώην δημάρχου Απ. Παύλου Λευτέρη Βαλαβάνη, έπειτα από τον καταλογισμό χρημάτων που του επιβλήθηκε, με την κατηγορία αμέλειας
στην τέλεση των καθηκόντων του κατά τη δημαρχιακή του θητεία. Στο γράμμα του νόμου ο δήμος προχωρά στην αναγκαστική είσπραξη του βεβαιωθέντος ποσού, βγάζοντας στο... σφυρί το σπίτι του.

Στη συνεδρίαση ο κ. Βαλαβάνης έκανε μακροσκελή τοποθέτηση επί του θέματος, ζητώντας να ανασταλεί κάθε ενέργεια πλειστηριασμού της οικίας του, μέχρι το θέμα να τελεσιδικήσει στο Ελεγκτικό Συμβούλιο. Πρόβλημα όμως προέκυψε επειδή ο πρώην δήμαρχος δεν προχώρησε σε αίτηση αναστολής της κατάσχεσης, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, καθώς, όπως είπε, η δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου τού υποσχέθηκε προφορικά πως καμία ενέργεια δεν θα γίνει εις βάρος του αν πρώτα δεν τελειώσει ο δικαστικός του αγώνας.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου πράττοντας ό,τι εκ του κώδικα προβλέπεται, προχώρησε τη διαδικασία της κατάσχεσης.

Έτσι, όσο και αν επικαλέστηκε την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό των πρώην συναδέλφων του στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Βαλαβάνης το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει μία γνωμοδότηση - ευχή του σώματος προς τον ταμία του δήμου για την εξάντληση όλων των νόμιμων χρονικών ορίων πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.


Βασιάδης: Καταλογισμός από το 1995

Μια εύστοχη παρατήρηση έκανε στην τοποθέτησή του ο κ. Τάσος Βασιάδης σε αυτό το θέμα. Είπε ότι ‘κουβαλά’ καταλογισμό από τη θητεία του στο νομαρχιακό συμβούλιο 1995-98, που όμως έχει παγώσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Τι θα γίνει αν ο κ. Βαλαβάνης αθωωθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά στο μεταξύ ο δήμος τού έχει πάρει το σπίτι με τον πλειστηριασμό;» ρώτησε ο κ. Δημήτρης Δάσκαλος, χωρίς να απαντηθεί.

Τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στάθηκαν με συμπάθεια στο αίτημα του κ. Βαλαβάνη, τονίζοντας ότι θεωρούν δεδομένο ότι δεν έγινε υπεξαίρεση χρημάτων αλλά κακή διαχείριση.

epea.com.gr/nea/