Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Δημήτρης Λακασάς: Ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και υιοθέτηση του δόγματος «Παράγω και Εξάγω»

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ

Συμμετοχή ΣΕΒΕ στην εκδήλωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου

Το μήνυμα της συνεργασίας μεταξύ  ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων σε χώρες του κόσμου που λειτουργούν ιταλικά επιμελητήρια, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους έφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ.Δημήτρης Λακασάς σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου με τίτλο:
«Εξάγουμε Περισσότερη Ελλάδα σε 52 χώρες του Κόσμου με 74 Επιμελητήρια», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2012, στην Αθήνα.

Η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους εταίρους της χώρας μας στις εξαγωγές, με τον μέσο ρυθμό αύξησης ελληνικών εξαγωγών την τελευταία δεκαετία να ανέρχεται σε 12,8%. Το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 26,8% σε ετήσια βάση. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 38η θέσηπρομηθευτών της Ιταλίας, ενώ κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα είναι: λίπη και έλαια (μερίδιο 2011: 7,5%), γουνοδέρματα (7%), αλουμίνιο (6,9%), ψάρια & ιχθυηρά (6,6%), παρ/να λαχανικά και φρούτα (4,8%), μόλυβδος (4,5%),δημητριακά (3,3%).

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας και υιοθέτηση του δόγματος «Παράγω και Εξάγω», ανακατευθύνοντας ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής από τα μη εμπορεύσιμα, στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της υποκατάστασης των εισαγωγών με ελληνικά προϊόντα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Λακασάς, απαιτείται για την χώρα μας πλαίσιο συνεκτικών δράσεων από την παραγωγή ως τη στοχευμένη διαρκή παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, υπό ένα εθνικό, ισχυρό Brand Nameή με άλλα λόγια μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Λακασάς παρουσίασε τις πρόσφατες καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τουΕλληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου με έδρα την Αθήνα, της ΕΕΔΕ, του ΕΒΕΑ, τουΠΣΕ, του ΣΕΒΕ, της EFG Eurobank και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με εστίαση στους παρακάτω τομείς:
-Κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας
-Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα
-Εκδηλώσεις
-Επιμόρφωση
-Ενίσχυση Εξωστρέφειας
-Προώθηση της Μεσογειακής διατροφής, κάνοντας χρήση του επιτυχημένου ιταλικού μοντέλου
-Πιστοποιήσεις – Εργαλεία Management
-Γραφείο Ελληνο-Ιταλικής Επιχειρηματικότητας