Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις παράνομες μειώσεις μισθών στην επιχείρηση OLYMPUS PLAZA

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
 Θέμα: Σχετικά με τις παράνομες μειώσεις μισθών στην επιχείρηση OLYMPUS PLAZA
 Η επιχείρηση OLYMPUS PLAZA του ομίλου VIVARTIA του Βγενόπουλου εξαπέλυσε νέα
αντεργατική επίθεση με στόχο τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία απαίτησε από τους εργαζόμενους που απασχολούνται  στα καταστήματα που λειτουργούν στο Εθνικό οδικό δίκτυο σε Κορινό Πιερίας, Σχηματάρι, Αντίρριο, Τρίπολη (Νεστάνη) και στην Εγνατία Οδό στον Πλάτανο Ημαθίας, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες θα αποδέχονται τη μείωση των αποδοχών τους κατά 15%, την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και τη μεταφορά τους στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από την παράλληλη κατάργηση όλων των επιδομάτων. 
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τους ζητήθηκε να αποδεχθούν τη μείωση των αποδοχών τους κατά 15% και την τροποποίηση της σύμβασης εργασίας τους, με την υπόσχεση της εργοδοσίας ότι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και αυτού που θα διαμορφωθεί μετά τη μείωση του 15% θα τους δίδεται ως οικειοθελής παροχή από τον εργοδότη. Πιο αναλυτικά, ο μισθός ενός εργαζόμενου που αμειβόταν με 1.000 ευρώ θα μειωθεί στα 850 ευρώ. Επειδή, όμως, με τη ΕΓΣΣΕ ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί στα 586 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό, μέχρι τα 850 ευρώ θα δίνεται ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη.
Μάλιστα, μέσα στην ατομική σύμβαση που δόθηκε στους εργαζόμενους της OLYMPUS PLAZA να υπογράψουν, αναφέρεται ότι ο εργοδότης μέσα στην οικειοθελή παροχή θα συμψηφίζει «κάθε αύξηση, απαίτηση, αναπροσαρμογή, αποζημίωση, επίδομα κάθε είδους, προσαύξηση ή άλλη πρόσθετη παροχή που θα προβλέπεται ή θα επιδικάζεται από το νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, διαιτητική απόφαση, ακόμα και αν έχει αναδρομική ισχύ».
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης στον Κορινό Πιερίας και στον Πλάτανο Ημαθίας δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν και τη νέα αυτή επίθεση που έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας της επιχείρησης από τα μέσα του Ιούνη του 2012, να δημιουργήσει Ένωση Προσώπων για να προβεί σε μειώσεις μισθών. Οι δε εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο ΣΕΑ Κορινού την Πέμπτη έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησαν να οριστεί τριμερής συνάντηση, ενώ μέσα από τις συνελεύσεις τους ετοιμάζουν κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.
Επειδή κάθε μεταβολή των όρων εργασίας της σύμβασης, η οποία γίνεται μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση του μισθωτού και επιφέρει ζημία υλική ή ηθική στον εργαζόμενο, συνιστά βλαπτική μεταβολή τω όρων εργασίας.
Επειδή, οι μειώσεις μισθών που επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία στην επιχείρηση OLYMPUS PLAZA, συνιστούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, καθώς ζητείται από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να δουλεύουν με 586 ευρώ μισθό, και να παραιτηθούν από κάθε άλλο δικαίωμα (προϋπηρεσία, ειδικότητα, επιδόματα, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες).
Επειδή οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να σταματήσει να καταβάλει η εργοδοσία τα χρήματα της «οικειοθελούς παροχής».
Επειδή η μονομερής μείωση των αποδοχών των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας, όπως προκύπτει από τα άρθρα 548, 652, και 656 του ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 7 του  Ν. 2112/1920, και επομένως, είναι παράνομη και καταχρηστική .
Επειδή η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας θεμελιώνει το δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο να αξιώσει την τήρηση των συμβατικών όρων και ως εκ τούτου να αποκρούσει την παράνομη μείωση των αποδοχών του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σχετικά με τη διατήρηση των μισθών των εργαζομένων και την αποκατάσταση της εργασιακής νομιμότητας στην επιχείρηση OLYMPUS PLAZA του ομίλου VIVARTIA του Βγενόπουλου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
  1. Μπάρκας Κωνσταντίνος
  1. Σταθάς Γιάννης
  1. Στρατούλης Δημήτρης
  1. Χαραλαμπίδου Δέσποινα