Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012
Μετά τη ρήξη με την τρόικα ο Βρούτσης πήρε εντολές από τους πολιτικούς αρχηγούς για νέα συνάντηση - Αγκάθι οι τριετίες που έχουν ήδη καταργηθεί
- TΩΡΑ ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
- Τηλεδιάσκεψη των τροικανών με τους προισταμένους τους!
- Δυο φορές βγήκε από την αίθουσα ο εκπροσωπος του ΔΝΤ
- "Δεν μπορώ να συνεχίσω. Πρέπει να μιλήσω με την Λαγκάρντ", είπε νωρίτερα και αποχώρησε
- Παραδοχή από το Εργασίας ότι υπήρξε σύγκρουση με την τρόικα
- Στουρνάρας στους δημοσιογράφους: "Είμαι αισιόδοξος. Οι τροικανοί πάντα ζητάνε περισσότερα και μετά υποχωρούν"
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
"Eίμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσουν". H φράση αυτή από
ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τα λέει όλα. Το κλίμα παραμένει βαρύ και οι ασυμφωνίες είναι πολλές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δυο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν στο θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς να λένε όμως λεπτομέρειες. Σε όλα τα άλλα ομως και κυρίως στο θέμα των τριετιών υπάρχει πλήρης ασυμφωνία.
Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι τριετίες έχουν ήδη καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο και μοιάζει κυριολεκτικά κωμικό να μπαίνουν ξανά στην διαπραγμάτευση θέματα που έχουν ήδη ψηφιστεί και μάλιστα όλα αυτά στο παραπέντε της Συνόδου Κορυφής.
Ο υπουργός Εργασίας μετέβη στη Βουλή για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ αυτή την ώρα οι απεσταλμένοι της τρόικας συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους.
Λίγο μετα τις 10:00 το πρωί, η τρόικα πήγε στο υπουργείο Οικονομικών όπου άρχισε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Αλλωστε εκεί γινονται όλες οι συναντήσεις. Όμως υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον κ.Βούρτση και οι συνομιλίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 12:30. Ξανάρχισαν στις 15.00 και μιάμιση ώρα αργότερα αποχώρησαν και πάλι!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βρηκαν στο θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων αλλά δεν τα βρίσκουν στις τριετίες.
Γιατί υπάρχει το αδιέξοδο
Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου για το θέμα των τριετιών.
Οι ενστάσεις εκφράζονται, κυρίως, από την πλευρά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάουζ Μαζούχ, εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
Η τρόικα υποστηρίζει, ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημνονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο.
Επομένως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει, ήδη, νομοθετηθεί.
Στο ελληνικό κείμενο γίνεται λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.
Αλλά και στο κείμενο του νόμου 4046, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012, και κυρώνει το μνημόνιο συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από το 10%».
Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.
newsit.gr