Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πόσες ακόμη επιχειρήσεις θα κλείσουν οι «λεφτά υπάρχουν»;

Μας το έστειλε η Ελεύθερη Ζώνη..... Ευχαριστούμε πολύ

16/10/2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους: Αυτούς που εμπόδισαν κάθε μεταρρύθμιση στη χώρα, που δεν έχουν λάβει μέρος σε καμιά παραγωγική διαδικασία, που συστηματικά σαμποτάρουν κάθε απόπειρα ανάπτυξης.

Είναι αυτοί που συμπαρατάχθηκαν με τους εκφραστές του «λεφτά υπάρχουν», έκαναν «ντου» μαζί τους διακόπτοντας συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, έδωσαν μάχη για να
βρεθεί στην εξουσία η παρέα που μας οδήγησε στο ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, είναι και αυτοί το ίδιο υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας με όσους επί δεκαετίες έκαναν πολιτική με δανεικά και τώρα – και αυτοί – δίνουν ανένδοτο αντιμνημονιακό αγώνα και μιλούν για Δ΄ Ράιχ και άλλες γραφικότητες (ενώ την ίδια ώρα ουδόλως ενοχλούνται που η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται συνεχώς μαζί τους, υπερψηφίζει τις δικές τους προτάσεις νόμου και γενικά συμφωνεί μαζί τους).

Φυσικά, αναφέρομαι σε διάφορους συνδικαλιστές, που κορόιδεψαν κι’ αυτοί τον κόσμο συμπαρατασσόμενοι με αυτούς που διακήρυσσαν ότι λεφτά υπάρχουν, παρέσυραν τους ψηφοφόρους οι οποίοι τελούσαν υπό την επιρροή τους, συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στις δημόσιες επιχειρήσεις και να παρεμβαίνουν με καταστροφικό τρόπο στον ιδιωτικό τομέα.

Και αντί να κρυφτούν στην τελευταία τρύπα αυτού του πολύπαθου τόπου, τώρα έχουν αλλάξει στρατόπεδο και σηκώνουν την αντιμνημονιακή σημαία (ενώ οι ίδιοι μας οδήγησαν στο μνημόνιο).

Τελευταίο κρούσμα, ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ. Έκανε δήθεν μια κατάληψη στην Επιχείρηση προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το χαράτσι στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, δημοσιοποίησε ονόματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και δίνουν θέσεις εργασίας.

Η μία μετά την άλλη, οι επιχειρήσεις αυτές διαψεύδουν, ενώ είναι γνωστό ότι βάσει υπουργικής απόφασης παρέχεται έκπτωση 30% στο ΕΕΤΗΔΕ στις επιχειρήσεις με ακίνητα των οποίων τον εμβαδόν είναι πάνω από 1.000 τετραγωνικά και έκπτωση 60% στα ακίνητα άνω των 2.000 τ.μ.

Η ρύθμιση ήταν εύλογη. Μια επιχείρηση που φιλοξενείται σε τόσο μεγάλους χώρους είναι μεγάλη επιχείρηση, με πολλούς εργαζόμενους, η οποία σίγουρα πλήττεται από την κρίση.

Αν υποχρεωνόταν να καταβάλει ένα υπέρογκο χαράτσι, είναι βέβαιο ότι θα οδηγείτο σε απολύσεις.

Πολύ περισσότερο που τόσο μεγάλους χώρους καταλαμβάνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η Ελλάδα πρέπει να φροντίζει τον τουρισμό της σαν τα μάτια της. 

Όταν, στην περίφημη συνέντευξη Τύπου, ετέθη το θέμα στον κ. Φωτόπουλο, εκείνος είχε έτοιμη την απάντηση: Αν ο στόχος ήταν να προστατευθούν ζημιογόνες επιχειρήσεις, τότε η ρύθμιση θα έπρεπε να αφορά μόνο αυτές και όχι εκείνες που έχουν έστω και ένα ευρώ κέρδος!

Πρωτοφανή αποκυήματα κρατικοδίαιτης νοοτροπίας.

Ούτε που του έχει περάσει από το μυαλό – εκεί στο προστατευμένο περιβάλλον μιας εταιρίας που χρόνια δανειζόταν με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων – πως μια επιχείρηση έχει σκοπό το κέρδος και δεν χρειάζεται να γίνει ζημιογόνα για να προχωρήσει σε απολύσεις. 
Και τι θα πει «έστω και ένα ευρώ κέρδος»; 

Δηλαδή θα πρέπει πρώτα να χρεοκοπήσει μια επιχείρηση και μετά να ζητήσει το έλεος του κ. Φωτόπουλου;

Και πώς θα έλθουν οι περίφημες επενδύσεις, όταν ο κάθε επίδοξος επενδυτής θα γνωρίζει πως θα έχει πάνω από το κεφάλι του έναν Φωτόπουλο, που ανά πάσα στιγμή θα τον διασύρει;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρίας ελαστικών Μισελέν, που εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση.

Πόσοι ακόμη πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν από την Ελλάδα για να κάνει το κέφι του ο κάθε «λεφτά υπάρχουν»;

Πόσες ακόμη θέσεις εργασίας πρέπει να χαθούν για να ικανοποιηθούν αυτοί οι κύριοι;

Οι οποίοι μάλιστα έχουν εγκαταλείψει το προηγούμενο κόμμα του λεφτά υπάρχουν και έχουν προσχωρήσει στο επόμενο. 

Όπως μαθαίνουμε από ρεπορτάζ του συναδέλφου Βαγγέλη Στολάκη, στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι νυν του ΣΥΡΙΖΑ, κάθισαν και έφτιαξαν μια νέα παράταξη, υπό την ονομασία «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία»!

Προκειμένου, βεβαίως, να ξανακοροϊδέψουν τον κόσμο, δήθεν στέλνοντας «μήνυμα αισιοδοξίας», όπως λένε. 

Βέβαια, δεν είχε την ίδια γνώμη ο κ. Φωτόπουλος κατά την προεκλογική περίοδο του 2009. 

Και τον Φεβρουάριο του 2010, απαντώντας στα «Νέα» (16 Φεβρουαρίου, Είκοσι Ερωτήσεις), μας  ενημέρωνε πως «η νέα διοίκηση θέλει να βγάλει τη ΔΕΗ από το τέλμα και αυτό βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι, που άρχισαν να ξαναελπίζουν. Μένει να αποδειχθεί ότι το μπορεί». 

Προφανώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα παρουσίαζε η γνωστή παρέα.

Διότι λεφτά δεν υπήρχαν!

Και η μεν παρέα πήγε σπίτι της, μας άφησε όμως αμανάτι τον κ. Φωτόπουλο να κλείνει και να διασύρει και να διώχνει επιχειρήσεις μέσα στην κρίση.