Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ορειβάτες – παραβάτες καταστρέφουν το δάσος στην Άνω Μηλιά

Μας το έστειλε ένας φίλος..... Ευχαριστούμε πολύ 
  Έχουμε συνηθίσει τους ορειβάτες να προστατεύουν, να είναι φίλοι του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του δάσους όπου αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους. 

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τον Ε.Ο.Σ. Κατερίνης που τον τελευταίο καιρό με διάφορες εχθρικές
προς το περιβάλλον ενέργειες προσπαθεί να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία και την λειτουργία του καταφυγίου.
Πρόσφατα, κατά μαρτυρίες, μέλη του Ε.Ο.Σ Κατερίνης έκοψαν πεύκα και ακακίες στο πρανές στην ανατολική πλευρά του καταφυγίου χωρίς λόγο. Μάλιστα τα πεύκα που κόπηκαν ήταν από δεντροφύτευση που έγινε από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μηλιάς πριν από 12 χρόνια σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Πιερίας.  
Όταν κάτοικοι και επισκέπτες της Άνω Μηλιάς είδαν την καταστροφή και ενημέρωσαν το δασαρχείο Κατερίνης πληροφορήθηκαν πως ο Ε.Ο.Σ. ζήτησε άδεια να κόψει τις ακακίες γύρω από το καταφύγιο και πριν τις κόψει έπρεπε να γίνει αυτοψία και σήμανση των δέντρων που θα κοπούν από το δασαρχείο. Φυσικά τα μέλη του Ε.Ο.Σ. δεν τήρησαν αυτό τον όρο αλλά αυθαίρετα και προκλητικά έκοψαν όλα τα δέντρα από το πρανές, πεύκα και ακακίες.
Το χειρότερο είναι πως αυτή η πράξη καταστροφής γίνεται κατ’ εξακολούθηση και η αντιμετώπιση από την αρμόδια υπηρεσία είναι ιδιαίτερα επιεικής για τον συγκεκριμένο σύλλογο και την διοίκησή του. 
Δεν γνωρίζουμε ποιο σκοπό του ορειβατικού συλλόγου εξυπηρετεί αυτή η καταστροφή του δάσους που με τόσο κόπο και φροντίδα προσπαθούμε όλοι οι κάτοικοι να διατηρήσουμε.
Δεν γνωρίζουμε με βάση ποια στοιχεία το δασαρχείο με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του καταφυγίου ως «δάσος» και αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ενστάσεις και δικαστικές διαδικασίες για να προφυλάξουμε το δάσος και την περιοχή μας.
Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια της καταστροφής του δάσους από τους παραβάτες – ορειβάτες και δηλώνουμε πως θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο το δάσος της Άνω Μηλιάς του τόπου που μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. 

Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικισμού Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Μηλιάς «Άγιος Γεώργιος»

Τηλ. 6973418605