Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ (VIDEO)

Σαν σήμερα, το 1687, ο Βενετός Φραντσέσκο Μοροζίνι βομβαρδίζει και καταστρέφει τον Παρθενώνα, στην προσπάθειά του να εκδιώξει τους
Τούρκους από τον ιερό λόφο.

Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, Δόγης της Βενετίας από το 1688 έως και το 1694, συνέδεσε το όνομά του με τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης.

Κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687, ο  Μοροζίνι, επικεφαλής των βενετσιάνικων στρατευμάτων, διέταξε τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα.

 
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Ιερό Βράχο ως μπαρουταποθήκη και ο Μοροζίνι παραβλέποντας την αξία των μνημείων, έδωσε εντολή στα πυροβόλα -που βρισκόταν στο Λόφο των Μουσών- για τον βομβαρδισμό τους, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687.

Όπως είπε αργότερα στην κυβέρνηση της Βενετίας «μία τυχαία βολή, είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχτεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και μαζί της τμήμα του Παρθενώνα».

Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Μοροζίνι, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν τμήμα από τη δυτική πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς.

Στην προσπάθεια τους, λόγω αδέξιων χειρισμών, το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε. Τη χαριστική βολή στο μνημείο έδωσε ο λόρδος Έλγιν 110 χρόνια αργότερα. 

http://www.agioritikovima.gr/