Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Νάουσα: Με σύνθημα "Δημιουργία Τώρα!" το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανοίγει αυλαία


Με σύνθημα «Δημιουργία Τώρα!»- δύο λέξεις, τεράστιο νόημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές- ανοίγει σήμερα η αυλαία του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, απαντώντας στις
προκλήσεις των καιρών «με αισιοδοξία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα».
   Διακόσιοι είκοσι εννέα σκηνοθέτες από 49 χώρες καλούν τους σινεφίλ να συμμετάσχουν σ' ένα ονειρικό ταξίδι στη μαγεία των εικόνων, που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας, με δωρεάν είσοδο για όλους.
   «Το σινεμά είσαι εσύ! Στη ματιά σου!» τονίζουν οι διοργανωτές, προτρέποντας όλους ν' ανακαλύψουν δημιουργίες από διάφορες γωνιές του πλανήτη και να συμμετάσχουν στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ.
   Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, τις ημέρες αυτές το Φεστιβάλ δίνει «ζωή» στην πόλη, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. «Είναι ένας θεσμός για την πόλη καθώς διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σε μία κρίσιμη περίοδο, η Νάουσα αποκτά ζωντάνια, αισιοδοξία και ελπίδα. Κινητοποιείται η τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα η νέα γενιά, και προσελκύουμε επισκέπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νάουσας.
   Σύμφωνα με τον ίδιο, το Φεστιβάλ είναι μία γιορτή του πολιτισμού, με κοινωνικό παράλληλα πρόσωπο, καθώς σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
   Ταινίες, εκθέσεις κι αφιερώματα
   Στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης πρόκειται να προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
   Το τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων αναμένεται να είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να αναδείξουν το δημιουργό που κρύβεται μέσα τους!
   Το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες του σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, αλλά και νέων ιταλών κινηματογραφιστών παρουσιάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη της ιταλικής κινηματογραφικής δημιουργίας.
   Στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν επίσης- μεταξύ άλλων- δύο εκθέσεις φωτογραφίας: έκθεση πανοραμικής φωτογραφίας από τον Νίκο Μπιλιούρη και έκθεση με θέμα τη Νάουσα και την περιοχή της από τον Νίκο Κεραμίδη. Ενώ στο χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ θα υπάρξει έκθεση επανάχρησης βιομηχανικών χώρων από τη Φανή Αντωνίου.
   Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2, τέσσερις νέοι δημιουργοί εμπνέονται από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες, μέσα από δημιουργίες street art, υπό την «επιτήρηση» του Optimus Prime, του θηριώδους γλυπτού του Δημήτρη Γκιαούρη, που «ταξιδεύει» τους επισκέπτες στη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων «Transformers».
   Στο φουαγιέ της Αίθουσας 1 το γλυπτό μοντέρνας τέχνης της Φανής Αντωνίου καλεί τους επισκέπτες να «κρατήσουν τις αναμνήσεις τους ζωντανές», ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» δύο διαγωνισμοί: ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο «my festival» δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών.
   Μεταξύ των εκδηλώσεων του φεστιβάλ είναι και η διημερίδα με θέμα «Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση», με προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο, που θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη σχέση πολιτικής και σινεμά.