Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γιορτή αγρότη με προϊόντα εμποτισμένα από πυρολουσίτη ή χωρίς?

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 


Ένα μεγάλο γεγονός συντελέστηκε για μία ακόμη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η 10η γιορτή αγρότη.  Ένα γεγονός με καθαρά αγροτικό χαρακτήρα καθώς ως
γνωστόν η Πιερία είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός τόπος. Και για το λόγο αυτό προσπαθούμε πάρα πολύ να ενδυναμώσουμε το αγροτικό στοιχείο μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, μέσα από ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη έκθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων η Σοφία Μαυρίδου 

Στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο της Έκθεσης έκανε ειδική αναφορά και ο δήμαρχος Δίου  - Ολύμπου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για εμποροπανήγυρη. «Είναι μία καθαρά αγροτική γιορτή στην οποία ο αγρότης μετά τον κάματο του καλοκαιριού απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθανασίου. 

Τοπικά αγροτικά προϊόντα, όπως ακτινίδια με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) , σταφύλια, ρόδια, μέλι, καπνά, βαμβάκι, αρωματικά φυτά, τσάι,  ελιές, τυριά με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) , μύδια Μακρυγιάλου, αλλαντικά και σκευάσματα κρέατος μαύρου χοίρου Ολύμπου,  κρασιά με γεωγραφική ένδειξη  (ΠΓΕ), τσίπουρο, γλυκά κουταλιού και λικέρ προβλήθηκαν εξαιρετικά. 

Και αφού συνέβησαν όλα αυτά και εγκαινίασαν την 10η γιορτή αγρότη, προεξαρχόντων της κ Μαυρίδου και του κ Παπαθανασίου απομακρύνθηκαν ησύχως, αφήνοντας ακόμα την απειλή  των αποβλήτων της TOSOH να αιωρείται πάνω από  ολάκερη την περιοχή,  που μόλις εκθείαζαν.

Αλήθεια, μπορούν να εγγυηθούν ότι στην 11η γιορτή αγρότη τα τοπικά προϊόντα δεν θα είναι γεμάτα από βαρέα μέταλλα?
Μπορούν να εγγυηθούν ότι μια περιοχή που θα έχει δίπλα της ένα ΧΥΤΑ / ΧΥΤΕΑ με βαρέα μέταλλα, θα μπορέσει να προωθήσει τα αγροτικά προϊόντα?
Πώς θα μπορέσουν να πείσουν τον νέο να καλλιεργήσει για να απολαύσει ύστερα τον «κάματο του καλοκαιριού», σε μια περιοχή η οποία θα είναι υποβαθμισμένη?
Όταν η ονομασία προέλευσης των προϊόντων θα είναι TOSOΗ, πιστεύουν αλήθεια ότι με τέτοιες γιορτές θα πείσουν τον κόσμο να τα αγοράσει?

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Πίσω από τα χαμόγελα και τις επικοινωνιακές παρλάτες κρύβεται δυστυχώς το πρόσωπο της ανευθυνότητας απέναντι στον αγρότη, τον τουρίστα, τον κάτοικο.

Είναι πια καιρός να αποσυρθεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου Λιτοχώρου. Είναι πια καιρός να αποσυρθεί το αίτημα για τη δημιουργία της χωματερής της TOSOH. Είναι πια καιρός να αφήσουμε το περιβάλλον και τους κατοίκους στην ησυχία τους. 


Επιτροπή Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Πιερίας