Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Φοροδιαφυγή μαμούθ από γνωστό εφοπλιστή

Μας το έστειλε το paraskhnio.gr.... Ευχαριστούμε πολύ

Δεν αποτελούσε αντικείμενο των ερευνών των οικονομικών εισαγγελέων η υπόθεση Καρούζου, στην οποία αναφέρονται οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιώργος Βουλγαράκης
 και Μιχάλης Λιάπης, ούτε περιλαμβάνεται στη περίφημη λίστα των 32 το όνομα του προέδρου της Βουλής, ο οποίος ανέστειλε την εκτέλεση των καθηκόντων του έως τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ έφτασε σήμερα στο γραφείο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζεται φοροδιαφυγή ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ από γνωστό εφοπλιστή, στον οποίο ανήκουν συγκεκριμένες εταρείες που συμμετέχουν στις επίμαχες αγοραπωλησίες.
Την Δευτέρα καλούνται από την εισαγγελέα να καταθέσουν κατ’ αντιπαράσταση οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες που φέρονται να έχουν κατονομάσει τους τρεις πρώην υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής.
Η δικογραφία που εμπλέκει τον κ. Μεϊμαράκη συντάχθηκε με αφορμή αντιδικία επιχειρηματιών για αγοραπωλησίες ακινήτων και εκκρεμεί επί διετία. Την έρευνα είχε παραγγείλει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία την ανέθεσε τότε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ολοκλήρωσε σήμερα την έρευνά του.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε χθες την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συνοδεύομενος από τον γενικό γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μιχαήλ Ζαφειρόπουλο, όπου ζήτησε την ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης.
Τα ονόματα της λίστας των 32
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, εν τω μεταξύ, ενημέρωσαν σήμερα Τρίτη για τη λίστα των 32 τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Του ανέφεραν τις υποθέσεις που εμπλέκουν τα πρόσωπα αυτά καθώς και τα ονόματά τους.
Πρόκειται για πρώην υπουργούς (τουλάχιστον 12), πρώην υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν από διάφορες θέσεις κρατική εξουσία.
Με ανακοίνωσή τους παράλληλα οι κκ. Πεπόνης και Μουζακίτης δηλώνουν ότι σε σχέση με το θόρυβο που τελευταία έχει προκύψει «περί της λεγόμενης λίστας προσώπων, που κατέχουν ή κατείχαν διάφορες θέσεις σε άμεσες εξουσίες του κράτους» από το γραφείο του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής:
«Δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών εισαγγελέων, διαφόρων εισαγγελιών, ορισμένες από τις οποίες διατυπώθηκαν πριν από ικανό χρονικό διάστημα, αλλά και παραγγελίες του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος που διατυπώθηκαν κατά τα έτη 2011 και 2012, αλλά και αυτεπαγγέλτως από ανακριτικούς υπαλλήλους διαφόρων περιφερειακών διευθύνσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή αυτεπάγγελτη προανάκριση προς έλεγχο της βασιμότητας του περιεχομένου διαφόρων μηνυτήριων αναφορών και εγγράφων καταγγελιών στρεφομένων κατά των εν λόγω προσώπων.
»Οι δικονομικές αυτές ενέργειες είναι συνήθεις, ενδεδειγμένες και σύμφωνες με το ουσιαστικό και δικονομικό δίκαιο και τελούν υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Πάντα τα περαιτέρω αορίστως διαδιδόμενα υπό διαφόρων τυγχάνουν αβάσιμα, επ’ ουδενί δε εν εξελίξει έρευνες δεν μπορεί ούτε και πρέπει να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες συμπεριφορές».
Σημειώνεται ότι το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων στο Εφετείο επισκέφθηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής.