Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο Στέλιος Καζαντζίδης «προφήτης» της σημερινής Ελλάδας

Τα είπε όλα για την καταστροφή της χώρας
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
«Έχω πάει σε πολλές χώρες, έχω ταξιδέψει στο μισό πλανήτη. Το κακό αυτής της χώρας πουθενά. Τόση αδιαφορία για τον άνθρωπο, για τον
πολίτη, δεν είδα πουθενά. Το λέω με πολύ πίκρα. Ο πιο απροστάτευτος πολίτης στον κόσμο είναι ο Έλληνας».
Μάης του 2001, λίγο πριν το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη, ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης μονολογεί μεσ' στη βάρκα του, σ' ένα φίλο του, για όλα όσα βλέπει, νιώθει αλλά και προφητεύει για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Απογοητευμένος, πικραμένος, κλεισμένος στον εαυτό του για όλα όσα ζούσε στην Ελλάδα από την εποχή εκείνη, ο Καζαντζίδης σε προσωπικές συζητήσεις, σε συνομιλίες με φίλους και δημοσιογράφους, σε μυστικά του κείμενα, περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια όσα ζούμε σήμερα στη χώρα μας.
Κάποια από τα κείμενα αυτά και τις μυστικές του συζητήσεις με δικούς του ανθρώπους παρουσιάζει σήμερα το newsbomb.gr, γιατί πραγματικά είναι η πνευματική κληρονομιά ενός σημαντικού Έλληνα.
Τι έχει γράψει και τι έχει πει ο Καζαντζίδης λίγο πριν φύγει από τη ζωή για την Ελλάδα:
«Τα νέα παιδιά έχουν πάψει να χαμογελούν και να ονειρεύονται. Η νεολαία πρέπει να σηκωθεί από την καφετέρια. Να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ότι της αναλογεί και ότι της οφείλουν το κράτος και η κοινωνία».
Για τους έχοντες και κατέχοντες του σήμερα:
«Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι. Οι έχοντες και κατέχοντες αλωνίζουν ανεξέλεγκτα, λεηλατούν και ρημάζουν τη χώρα. Η νεολαία έχασε την περηφάνια της. Ο λαός υποφέρει. Κι οι κυβερνώντες, από δεξίωση σε δεξίωση κι από κότερο σε κότερο, αγκαλιά με τους ληστές».
Για την «μπόρα» που ήρθε σήμερα:
«Το χέρι που υψώθηκε για να δείρει το γεωργό και τον εργάτη, ο λαός αργά ή γρήγορα, θα το κόψει και θα το πετάξει στα σκουπίδια. Ο κόσμος δεν τα συγχωρεί αυτά. Να μου το θυμάστε, έρχεται μπόρα».
Για τα άγρια μέτρα λιτότητας του σήμερα:
«Ο κόσμος έχει στερέψει. Τράπεζες, ανεργία, μισθοί πείνας μας έχουν φέρει πολλές δεκαετίες πίσω. Στη λεμονόκουπα, ο λίγος χυμός που έμεινε, πολύ φοβάμαι πως μέρα με τη μέρα, γίνεται δηλητήριο. Να το προσέξουμε αυτό».
Για τα λαμόγια της εποχής μας:
«Οι εκατομμυριούχοι δεν μου κάνουν. Ούτε αυτοί, ούτε τα εκατομμύριά τους. Για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος, πρέπει να κλέψει το κράτος ή τον διπλανό του. Γι αυτό δεν τους ήθελα ποτέ για φίλους».
Με τη δική του λαϊκή σοφία και τα δικά του απλά αλλά υπέροχα ελληνικά, ο Στέλιος Καζαντζίδης, 12 χρόνια πριν «ζωγράφιζε» με τον πιο γλαφυρό κόσμο την Ελλάδα του σήμερα που όπου κι αν την κοιτάξεις, σε πληγώνει.


newsbomb.gr