Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Φορολογικό «αλαλούμ»


Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Δια πυρός και σιδήρου» καλούνται να περάσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία και το κράτος,
το οποίο έχει επιδοθεί σε φοροεισπρακτικό κυνήγι, βάλλοντας «κατά δικαίων και αδίκων».

Εκπρόσωποι της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για κατάσταση-μπάχαλο, η οποία γονατίζει τους οικονομικά αδύναμους και ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς.

«Έχουμε καταφέρει σαν χώρα να φορολογήσουμε εισοδήματα που δεν υπάρχουν μέσω τεκμηρίων. Ζητάμε να πληρώσουν φόρο και χρέη στην εφορία, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ένωσης εφοριακών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα λόγια του γνωστού φοροτεχνικού, Αντώνη Μουζάκη, ο οποίος μιλώντας στο zougla radio κατέδειξε τις φορολογικές ανισότητες, οι οποίες πλήττουν τους χαμηλοεισοδηματίες και τους μικρομεσαίους. Για παράδειγμα άνθρωπος με αναπηρία και εισόδημα 17.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.000 αφορούν ανείσπρακτα ενοίκια από μισθώσεις ακινήτου, καλείται να πληρώσει… 4.000 ευρώ, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πέρυσι.

Επίσης, φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο καθότι θα πρέπει να πληρώσουν από 400 μέχρι 1.000 ευρώ, τη στιγμή που τον προηγούμενο χρόνο είχαν πάρει επιστροφή φόρου.

Το ερώτημα είναι απλό. Χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν στα λογιστικά γραφεία και ζητούν βοήθεια καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο. Ακόμη κι αν το οικονομικό επιτελείο δώσει το περιθώριο πολλών δόσεων.

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο

Ατελείωτα είναι τα παραδείγματα που μπορούν να περιγράψουν τα τραγελαφικά και τις αδικίες του φορολογικού συστήματος, το οποίο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα πράγματα, είναι διαμορφωμένο σε τελείως λάθος πλαίσιο.

«Αν κάποιος είναι άνεργος και δεν έχει κανένα εισόδημα αλλά δεν βάλει αποδείξεις στην φορολογική δήλωση που πρέπει να καταθέσει θα πληρώσει παραπάνω φόρο. Είναι παραλογισμός όταν το ίδιο το δημόσιο αναγνωρίζει ότι ένας πολίτης δεν έχει εισοδήματα, να του ζητάει και αποδείξεις για την προηγούμενη χρονιά. Όπως είναι και παραλογισμός να ασχολείται γενικά η φορολογική διοίκηση με εισοδήματα τα οποία είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι περίπου στα 7.200 χρόνο για κάθε πολίτη» σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Την ίδια στιγμή, σε σαφώς ευνοϊκότερη θέση, βρίσκονται οι οικονομικά εύρωστοι, καθώς μέσω νομικών «παραθυριών» και «κενών», μπορούν να αποφύγουν τα τεκμήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως οι αγορές ομολόγων, οι αγορές μετοχών ή οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων που είναι εκτός του συστήματος τεκμηρίων.

«Εάν έχουμε μια περίπτωση ενός εργαζόμενου ο οποίος αγόρασε ένα αυτοκίνητο 13.000 ευρώ, η εφορία θα του πει που βρήκες τα 13.000 και αν αυτός έχει δηλώσει εισόδημα 8.000 στην φορολογική του δήλωση θα πληρώσει παραπάνω φόρο, γιατί έχει τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου. Απ’ την άλλη, αν ένας ιδιοκτήτης εταιρίας, αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο κατά 1.000.000 ευρώ, η εφορία δεν θα του πει που βρήκες το εκατομμύριο» περιγράφει ο αντιπρόεδρος της ένωσης εφοριακών.

Περαίωση για… εκλεκτούς


Παράλληλα, στα «σκαριά» της κυβέρνησης βρίσκεται η διαμόρφωση του πλαισίου περαίωσης, μέσω της οποίας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν φοροδιαφύγει ή έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα μικρό ποσό φόρου και να νομιμοποιήσουν τα χρήματα τους.

«Πάντα όσοι έχουν οικονομική επιφάνεια αντιμετωπίζονται πιο ευνοϊκά. Μια επιχείρηση η οποία έχει καλή λογιστική στήριξη, θα βρει τα παράθυρα του νόμου και θα μπορέσει να πληρώσει χαμηλότερο φόρο. Αυτά πρέπει κάποτε να σταματήσουν» καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης προβληματισμένος.


http://www.zougla.gr/money/article/forologiko-alaloum