Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ωμή παρέμβαση των Financial Times

Με τον πλέον προκλητικό και ωμό τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό», η γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times» παρεμβαίνει δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή
των ελληνικών εκλογών και απευθύνει μία πρωτοφανή σύσταση στους ψηφοφόρους, γεγονός που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο.

Οι «Financial Times Deutschland» φιλοξενούν πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό» και κεντρική φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα απευθύνεται στους Έλληνες στο δεύτερο πρόσωπο («Αγαπητές Ελληνίδες, αγαπητοί Έλληνες») και τους καλεί να φροντίσουν «για ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις» και να ψηφίσουν «θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης».

Σημειώνει ότι «μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ» και καλεί τους Έλληνες «να αντισταθούν στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί. Για την ομαλή διακυβέρνησή της, συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά» αναφέρει το άρθρο, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί δεκαετίες λανθασμένη πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια».

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, «η καλύτερη επιλογή για τη χώρα σας θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν κόσμο που είναι εκτός πραγματικότητας».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η σύσταση γίνεται «κατ' εξαίρεση», καθώς συνηθίζεται μόνο στην περίπτωση των εκλογών για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνεται λόγος για «κοινό συμφέρον των Financial Times Deutschland και της πλειονότητας των Ελλήνων: η χώρα σας να παραμείνει στο ευρώ».



Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο

Την έντονη αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε το «προβοκατόρικο» δημοσίευμα.

«Πρόκειται για μια προκλητική, προσβλητική για όλους τους Έλληνες και χοντροκομμένη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, που εκφράζεται παγίως από τη γερμανική έκδοση των ''Financial Times''» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

«Το μόνο που μένει μετά απ’ αυτήν τη χοντροκομμένη παρέμβαση, που θα έπρεπε να προσβάλει και τους νεοδημοκράτες και περιμένω να προκαλέσει την αντίδραση και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, είναι να έρθει εδώ η κα Μέρκελ με τον κ. Σόιμπλε και να μοιράζουν ψηφοδέλτια της ΝΔ έξω από τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή» δήλωσε σκωπτικά. 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για άλλες εποχές και κλίμα «Mπανανίας», όταν τη δεκαετία του ‘50 ο Αμερικανός πρέσβης Πιουριφόι έβαζε τα πόδια πάνω στο τραπέζι και έβριζε και διέταζε τους Έλληνες υπουργούς. 

«Τότε όμως οι Αμερικάνοι δίνανε και τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ, ενώ οι Γερμανοί τώρα κερδίζουν από την ύφεση που εξαπλώνουν με την πολιτική σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

Ο συντονιστής της επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, τονίζει με ανακοίνωσή του: «Οι μάσκες έπεσαν. Οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης αποκάλυψαν ποιος είναι ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα. Αποκαλύπτεται επιτέλους ο ρόλος που θα παίξει η ΝΔ και οι συνέταιροί της, αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση και ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν. Θα είναι μια κυβέρνηση της SIEMENS, των τραπεζιτών, των εργολάβων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών και άλλων "αναξιοπαθούντων" διεθνών και εγχώριων ομάδων».

Ο κ. Μουλόπουλος επισημαίνει στην ανακοίνωση: «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει στα αζήτητα τους υπαλλήλους των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικοπολιτικών συμφερόντων και θα ανοίξει νέους δρόμους στην ελπίδα, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια».


Μια ανάρτηση στο twitter από τον Νότη Μηταράκη ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ για το εν λόγω δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το tweet του κ. Μηταράκη αναφέρει: «Διαβάζοντας ξένο Τύπο, μην νομίζετε ότι όλοι θέλουν την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Κάποιοι θα χαρούν, αν φύγουμε!».

Την ενόχλησή του για το άρθρο των Financial Times Deutschland, στο οποίο ζητείται από τους Έλληνες ψηφοφόρους να αντισταθούν «στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα» και συστήνεται με «βαριά καρδιά» η Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ.

«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γερμανικών εντύπων είναι προσβλητικές για τον ελληνικό λαό και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης», τονίζει σε ανακοίνωσή του του γραφείο Τύπου του κόμματος. 

Eπίσης, η υποψήφια βουλευτής του κόμματος Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το δημοσίευμα «προβοκατόρικο, απαράδεκτο και κατακριτέο».

Η πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πολιτική απρέπεια και υπενθύμισε πως με τον ίδιο τρόπο είχε λειτουργήσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν επέμενε προβοκατόρικα -όπως δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου- τον Φεβρουάριο πως η χώρα έπρεπε να πάει σε εκλογές.

«H Mέρκελ δεν κάνει συστάσεις»

«Η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μέρκελ σκοπεύει να δώσει «γραμμή» στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως έκανε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Η καγκελάριος δεν έχει κάνει ποτέ σύσταση ψήφου για τις εκλογές σε γειτονικές και φίλες χώρες» αντέδρασε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι η περίπτωση της Γαλλίας ήταν διαφορετική, καθώς, όπως είπε, «λόγω της καλής συνεργασίας της με τον Νικολά Σαρκοζί και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, θα στήριζε την επανεκλογή του».

Επανέλαβε, δε, την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας- εταίρου.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/