Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εκτεταμένες ζημίες σε καλλιέργειες στη Βόρεια αλλά και στην ευρύτερη Πιερία από τις έντονες βροχοπτώσεις....

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ  ..... Ευχαριστούμε πολύ


             Εκτεταμένες ζημίες σε καλλιέργειες από τις έντονες      
          βροχοπτώσεις  διαπίστωσαν γεωπόνοι της Π.Ε.Πιερίας

 Σοβαρές ζημιές σε  καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  προκάλεσαν οι
πρόσφατες ισχυρές  βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και έπληξαν κυρίως τα πεδινά του Δήμου Δίου- Ολύμπου, το Αιγίνιο και το Λόφο.
Οι ζημιές αφορούν τόσο σε αροτραίες όσο και σε  δενδρώδεις καλλιέργειες.
Σημαντικές καταστροφές παρατηρούνται σε καπνοκαλλιέργειες, σε βαμβακοκαλλιέργειες, σε καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού, ενώ σχεδόν καθολική είναι η καταστροφή στα κεράσια της Ράχης και του Κολινδρού.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητα Πιερίας. Μετά από εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, μετέβη την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012  στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.  Τους γεωπόνους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρη Χύτα και Κώστα Συμεωνίδη, συνόδευσαν ο εντεταλμένος   για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Περιφερειακός  Σύμβουλος  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.
 Το κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Δίου Ολύμπου, Κωνσταντίνο Χατζή και  Κυριάκο Αγαθαγγελίδη,   τα  μέλη των συμβουλίων των ομάδων παραγωγών, τον Πρόεδρο της ΠΕΣΚΟ, Ηλία Ρίζο,  τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΣΚΟ, Κωνσταντίνο Αθανασίου,  τον πρώην πρόεδρο της ΣΠΕΚΟ και ενεργό μέλος του αγροτικού χώρου,   Θωμά Παπανικολάου καθώς και με αγρότες της Πιερίας, επισκέφθηκε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, συνομίλησε με τους παραγωγούς  που μετρούν τις πληγές τους και διαπίστωσε ιδίοις όμασι τις ζημιές.
Στη  συνέχεια το κλιμάκιο της Π.Ε.Πιερίας μετέβη   με τον Αντιπρόεδρο της ομάδας παραγωγών Ράχης, «Άγιος Λουκάς» Ηλία Κατσαμάγκα και τον  Κωνσταντίνο Κούρτη  στους κερασώνες  της περιοχής, όπου η καταστροφή στην παραγωγή κρίνεται σχεδόν καθολική.
  
Εκτεταμένες ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες στο Αιγίνιο καθώς και στους 
κερασώνες του Κολινδρού,   διαπίστωσε το κλιμάκιο που συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πύδνας- Κολινδρού, Ευάγγελο Πολύζο και την Αντιδήμαρχο Πύδνας- Κολινδρού, Ξανθίππη Βασιλειάδου.
 «Οι ζημιές στις καλλιέργειές είναι μεγάλες,  σε ορισμένες περιπτώσεις,  όπως αυτής των κερασιών η ζημιά κρίνεται καθολική  και γι΄ αυτό το λόγο το γεωτεχνικό προσωπικό της Π.Ε. Πιερίας θα είναι στη διάθεση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να βοηθήσει το έργο του και να συμβάλλει  στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Είναι επιτακτική η  ανάγκη της ολοκληρωμένης προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από των ΕΛΓΑ», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
 Στην επιτακτική ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών και  αποζημίωσης  των παραγωγών,  ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δεύτερο κύκλο εξόδων και να ξαναφυτέψουν καπνό καθώς και άλλες ετήσιες καλλιέργειες , αναφέρθηκε ο εντεταλμένος   για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Περιφερειακός  Σύμβουλος  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης.

«Πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών,  άμεσος και σωστός προγραμματισμός του έργου της καταγραφής για να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια όσοι παραγωγοί πράγματι ζημιώθηκαν», υπογράμμισε ο  Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.

 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας,  απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στον ΕΛΓΑ , με το οποίο επισημαίνει αναλυτικά τις εκτάσεις κα το είδος των καλλιεργειών που επλήγησαν,  προκειμένου να  ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η εκτίμηση  των ζημιών και να κινηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.