Μας το έστειλε η ΕΕΕΔ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Κάθε καλοκαίρι, κυρίως στις μεσογειακές χώρες, όπως είναι και η χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρές πνιγμών η περιστατικών στις ακτές μας κυρίως από αμελεια και λάθος
πληροφόρηση.
Παίρνοντάς λοιπόν την πρωτοβουλία η ΕΕΕΔ Ν.ΠΕΙΡΙΑΣ για την πραγματοποίηση αυτής της ενημέρωσης προσπαθεί να πληροφορήσει τους νέους του Νομού μας και τους αυριανούς γονείς για την ασφάλεια υγρού στοιχείου και τούς κανόνες ναυαγοσωστικής.
Είδη άρχισαν να δραστηριοποιούνται υπεύθυνα και οργανωμένα κρατικοί μηχανισμοί, οργανισμοί και εταιρίες με στόχο την δημιουργία οργανωμένων ακτών στην χώρα μας καθώς κατέχουμε ισότιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωσή.
Μέσα λοιπόν από τα θέματά της ναυαγοσωστικής και της διάσωσης υπάρχουν, κατά την γνώμη ειδικών πάνω στο αντικείμενο κάποια σημεία τα οποία πιστεύουμε πως αν τα γνωρίζουμε σαν λουόμενοι την καλοκαιρινή περίοδο,θα συμβάλλουμε και εμείς με τους ναυαγοσώστες στην καλύτερη ποιότητα ζωής στης ακτές της χώρας μας.
Τέτοια θέματα είναι τα εξής:
Α)ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΜΠΑΝΙΟ ΜΑΣ
1)Ο χρόνος που απαιτείται για να μπούμε στο νερό χωρίς κίνδυνο μετά το φαγητό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
α)Την ποσότητα του φαγητού
β)Το είδος της τροφής
γ)Την γενική φυσική κατάσταση μας
δ)Την κόπωση μας
ε)Την θερμοκρασία του νερού και το πόσο γρήγορα θα κινούμαστε σε αυτό.
2)Σε περίπτωση χρόνιου ιατρικού ιστορικού και υποχρεωτικής λήψης φαρμάκων πρέπει να το γνωρίζει κάποιος απο την παρέα μας.
3) Πρέπει να προμηθευτούμε απο το φαρμακείο μας μια αντισταμινικά αλοιφή κατα των τσιμπημάτων απο κουνούπια η μέδουσες.
4) Ακόμη θα πρέπει να διαθέτουμε αντηλιακό συστημένο απο τον φαρμακοποιό μας.
5)Αν το προηγούμενο βράδυ έχουμε ξενυχτήσει και έχουμε πιει, καλό είναι να παραμείνουμε έξω απο το νερό.
Β)ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ
1)Να γνωρίζουμε αν υπάρχουν ναυαγοσώστες την ώρα παραμονής μας και που βρίσκονται, έτσι ώστε αν χαθεί κάποιος απο την παρέα μας,να πάει εκεί όπως και εμείς για να τον ψάξουμε.
2)Να μην βρισκόμαστε γύρω απο τον ναυαγοσωστικό πύργο και σε απόσταση 2μ.απο αυτόν για να μπορεί να κινηθεί ο ναυαγοσώστης με ασφάλεια σε περίπτωση συμβάντος.
3) Πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε αντηλιακό και καπέλο για τον ήλιο.
Οι ομπρέλες θαλάσσης δεν θεωρούνται προστατεύτηκα μέτρα απο έκθεση μας στον ήλιο, γιατί υπεριώδεις ακτίνες περνούν μέσα απο το ύφασμα της.
4)Οι καταλληλότερες ώρες έκθεσης στον ήλιο την καλοκαιρινή περίοδο είναι το πρωί απο τις 10:00 ως τις 13:00 και το απόγευμα απο τις 17:00 ωσ τισ 21:00 μια που το νερό της θάλασσας μετά της 19:00 παρουσιάζει την μεγαλύτερη θερμοκρασία.
5)Σε περίπτωση που δούμε τεχνητούς, μαύρους διαδρόμους να γνωρίζουμε πως είναι για την ασφαλέστερη και ευκολότερη μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Γ)ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ
1) Πρέπει να γνωρίζουμε κολύμβηση.
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε να κάνουμε χρήση της κολυμβητικής σανίδας η του κολυμβητικού γιλέκου και οχι να χρησιμοποιούμε κολυμβητικά βοηθήματα με εγκλωβισμένο αέρα διότι αν τρυπήσουν θα δημιουργηθει σε εμάς πανικός.
Επίσης να αποφεύγουμε τα βαθιά, μπορούμε να κάνουμε παράκτια κολύμβηση.
2)Να μην χρησιμοποιούμε τής σημαδούρες που ορίζουν τα όριο όπου πρεπει να κινούμαστε ως κολυμβητές για σημείο ανάπαυσης γιατί οι ίδιες ορίζουν μέχρι που κινούνται απο αυτές τα θαλάσσια ποδήλατα,τα ταχύπλοα και τα θαλάσσια σκι.
3) Μόλις ακούσουμε 2 κοντά σφυρίγματα απο την χαρακτηριστική σφυρίχτρα του ναυαγοσώστη πρέπει να ξέρουμε οτι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον λουόμενο που έχει οπτική επαφή.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ