Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Το επόμενο βήμα ... στην Κατερίνη

Μας το έστειλε η ΕΝΑ Πιερίας..... Ευχαριστούμε πολύ

Το Επιμελητήριο Πιερίας με το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Κατερίνης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ
πραγματοποίησαν ημερίδα με τίτλο «το επόμενο βήμα σας», στην κατάμεστη, από μαθητές-αποφοίτους του ΕΠΑΛ, συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας στις 15/5/2012.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Διευθυντής ΣΕΚ Κατερίνης κ. Γεώργιος Καρυπίδης, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης κ. Γεώργιος Αραμπατζής και η Αντιπεριφεριάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ενώ ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο επισημάνθηκε ο Σύμβουλος της ΠΕ Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, η κα Κερασία Παπούλια (Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας), ο κ. Πέτρος Τερζής (Σύμβουλος Επιμελητηρίου) και άλλοι.
Ο κ. Η. Χατζηχριστοδούλου (Επιμελητήριο) αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε τόσο στην δεοντολογία του επιχειρηματία, όσο και στην ανάγκη να τηρούνται οι νόμοι και κανονισμοί της αγοράς, διότι η ελαστικότητα ή η ανοχή, δημιουργούν καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, έναντι όσων τηρούν όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις τους ως υπεύθυνοι επιχειρηματίες. Το Επιμελητήριο συμμετέχει και ενισχύει ενεργά σε αγροτικά θέματα και τουριστικά. Το portal του Επιμελητηρίου Πιερίας δέχεται μηνιαίως 30-35.000 μοναδικούς επισκέπτες (πολλαπλές μη αθροιζόμενες επισκέψεις) και εξελίσεται σε ισχυρό εργαλείο δουλειάς.
Η κα Μ. Παρτσαλίδου (ΠΙΕΡΙΚΗ Αναπτυξιακή) παρουσίασε στοιχεία του προγράμματος LEADER και στις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα προγράμματα που χειρίζεται η ΠΙΕΡΙΚΗ. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή πρόσκληση, αλλά σύντομα θα προκηρυχθεί κάποια.
Ο κ. Δ. Τριανταφύλλου (ΤΕΙ Κατερίνης) ανέλυσε τις τάσεις και τις δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης με βάσει τα logistics που διδάσκονται στα ΤΕΙ Κατερίνης. Η σύγχρονη οργάνωση των αγορών επιβάλλει συνεχώς και περισσότερο τα logistics στην τυποποίηση, συσκευασία, μεταφορά, αποθήκευση, παράδοση προϊόντων.
Ο κ. Γ. Γκλαβάκης (Αγρότης, πρώην Ευρωβουλευτής) ξαναθυμήθηκε την έναρξη της επιχειρηματικής του δράσης με τα πρώτα φυτώρια ακτινιδιάς στην Νέα Έφεσο Πιερίας πριν 40 περίπου χρόνια. Επεσήμανε ότι ο αγροτικός τομέας είναι μια από τις ατμομηχανές της Ελληνικής οικονομίας. Η εξειδίκευση και κύριοι πυλώνες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα θα μπορούσαν να είναι η Δενδροκομία (φρούτα), η Λαχανοκομία (λαχανικά) και η Ανθοκομία (αρωματικά & βότανα), ενώ κυρίως για αμειψισπορά θα μπορούσαν να προσεχθούν οι μεγάλες καλλιέργειες (σιτηρά, αραβόσιτος, κλπ). Επίσης συμπληρωματικά ο Αγροτουρισμός, με τα τρία Φ (Φύση, Φιλία, Φιλοξενία), ο οποίος είναι δραστηριότητα που ασκείται μόνο από επαγγελματίες αγρότες, ενώ όλα τα άλλα είναι Τουρισμός Υπαίθρου. Απαραίτητα έργα υποδομής πρέπει να χαρακτηρισθούν τα Δημοπρατήρια, οι Συλλογικές δομές, τα Προγράμματα-Κίνητρα της πολιτείας σε συγκεκριμένες ζώνες και η Ανάκτηση των αγορών. Τέλος επεσήμανε ότι όλα τα παραπάνω απαιτούν την αναγνώριση ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, που η τελευταία κρίση αξιών επέτεινε, μεταξύ των οποίων διέκρινε την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την μείωση της Γραφειοκρατίας και άλλα. Από τα στοιχεία που παρουσίασε επιλέξαμε ότι: το συνολικό κόστος για τον έλεγχο, αποθήκευση, διακίνηση και δημοπράτηση των αγροτικών προϊόντων σε Βελγικό δημοπρατήριο είναι μόνο το 2,5% της τελικής τιμής πώλησης, την στιγμή που στην Ελλάδα το χονδρεμπορικό κέρδος για όσα πουληθούν είναι 15% επί του τιμολογίου και +10% για φορτοεκφόρτωση μόνο. Η «ψαλίδα» τιμών παραγωγού προς τις τιμές καταναλωτή είναι 1:2,25 στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα είναι 1:5 (έως 8). Στην Γερμανία δραστηριοποιούνται 220 επιχειρήσεις εμπορίας λαχανικών και στην Ελλάδα 26.000…

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας και η ΠΕΝΑ ενδιαφέρονται για την συμμετοχή σε συζητήσεις με θέμα την ανάπτυξη και υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και για τον Συνεργατισμό, που είναι το θέμα του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει εφέτος στο Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012. .

Για την καταγραφή, Δημήρης Μιχαηλίδης, 6998282382