Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η Ολυμπιακή φλόγα χθες στην Κατερίνη


Την ιερή ολυμπιακή φλόγα, το κορυφαίο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, υποδέχτηκε χθες το μεσημέρι η Κατερίνη στην κεντρική πλατεία.
Παρόλη τη βροχόπτωση, η λαμπαδηδρομία που αποτελεί προπομπό της μεγάλης
γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων και διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων  «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012», σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης και τον οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και είχε θερμή υποδοχή και μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.


Στο σύνολό τους έξι ήταν οι λαμπαδηδρόμοι εκ των οποίων πρωταθλητές και διακεκριμένοι αθλητές της κωπηλασίας και 18 οι συνοδοί οι οποίοι κατευθύνθηκαν από το ΚΤΕΛ στην Οδό Κασσάνδρου, Εθνικής Αντιστάσεως, Πλατεία Ελευθερίας και 25ης Μαρτίου συνοδευόμενοι πάντα από την αστυνομία, την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αλέξης Κωστάλας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος της πόλης κ. Σάββας Χιονίδης, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων και ο εκπρόσωπος της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής  και πρόεδρος της πανελλήνιας κωπηλατικής ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Καρράς.

Μετά το άναμμα του βωμού από τον λαμπαδηδρόμο και 11ο Ολυμπιονίκη Κώστα Καρυώτη, ξεκίνησε η επίσημη τελετή, η οποία περιελάμβανε έπαρση της Ελληνικής σημαίας, έπαρση της Βρετανικής σημαίας και της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων με ανάκρουση των αντίστοιχων ύμνων. Ακολούθησε εντυπωσιακό πολιτιστικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας φυσικής αγωγής, Μιράντας Παππά, οπού συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία και άλλοι φορείς.

Στις 13.18 ,η ολυμπιακή φλόγα παραδόθηκε στον  παγκόσμιο πρωταθλητή κωπηλασίας Γαβριήλ Τσιρόπουλο για να συνεχίσει την πορεία της στην επόμενη πόλη. Με την άφιξή της φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 17 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα και θα παραδοθεί στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου για να συνεχίσει το ταξίδι της για το Λονδίνο. Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Λι Νινγκ .

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ολυμπιακή φλόγα είναι η αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους θερινούς αγώνες του Βερολίνου το 1936.