Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας: Πιέσεις να περάσει τροπολογία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Αιτήσεις από ημεδαπούς εργάτες γης δέχεται η Αυθόρμητη Κίνηση
Πιέσεις στους βουλευτές του νομού μας, ώστε να επιτύχουν τη μείωση – στο ελάχιστο δυνατό ποσό – των ασφαλιστικών εισφορών για τους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης,
εξακολουθούν να ασκούν οι αγρότες μέσω της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας.
Στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε η Αυθόρμητη Κίνηση την Παρασκευή στο Μακροχώρι (παλιό Δημαρχείο), οι αγρότες έλαβαν την απόφαση να συσταθεί μια Επιτροπή για να ζητήσει από τους βουλευτές της Ημαθίας να πιέσουν τα κόμματά τους για να επιτύχουν να προλάβει να ψηφιστεί νέα σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ήδη οι 4 βουλευτές του νομού μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πιέσουν για να περάσει αυτή η τροπολογία.
xalkidis_tasos«Ζητάμε από τους βουλευτές να πιέσουν για να γίνει όσο γίνεται χαμηλότερο το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς γιατί ξέρουμε ότι ακόμη δεν τελείωσε τίποτε…», σημειώνει μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Τάσος Χαλκίδης.
Σημειώνεται ότι το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς έχει οριστεί στα 1.040 ευρώ για διάστημα 6 μηνών (στην ουσία για 2 μήνες που εργάζονται οι αλλοδαποί). Οι αγρότες έλαβαν υποσχέσεις ότι θα μειωθεί στα 340 ευρώ, αλλά ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο. Διεκδικούν δε το ποσό να μειωθεί ακόμη περισσότερο, να συμπιεστεί όσο είναι δυνατόν.
Ο χρόνος, όμως, είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος έως την διάλυση της Βουλής (πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη), καθώς απομένουν μόλις 2-3 μέρες.
Την ίδια ώρα, η διαδικασία για τις μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών γης διεξάγεται πλέον από την Περιφέρεια, στο αρμόδιο γραφείο της οποίας καταθέτουν τα χαρτιά τους οι αγρότες από όλους τους νομούς. Το έργο, όμως, καλούνται να φέρουν σε πέρας μόλις 4 υπάλληλοι, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα.
Οι αγρότες είναι, λοιπόν, σε αναμονή ή μάλλον κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα ροδάκινα θα μείνουν στο κλαρί», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης.
Αιτήσεις από ντόπιους εργάτες
Ταυτόχρονα, όμως, οι αγρότες της περιοχής μας θα δέχονται, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν επίσης στην προαναφερθείσα Γενική τους Συνέλευση, αιτήσεις από ντόπιους (ημεδαπούς) που ενδιαφέρονται να δουλέψουν στα χωράφια.
Η κίνηση γίνεται, ίσως, ως απάντηση σε σχόλια που δέχονται οι αγρότες διότι μετακαλούν αλλοδαπούς εργάτες την ώρα που σήμερα τόσοι συντοπίτες μας είναι άνεργοι. Τα αποτελέσματά της θα δείξουν αν οι άνεργοι αυτοί ενδιαφέρονται να δουλέψουν στα χωράφια.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται στο Γραφείο της Διαπραγματευτικής Ομάδας στο πρώην ΚΕΓΕ Μακροχωρίου. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί άμεσα στον Τύπο.
Η ανακοίνωση της Αυθόρμιτης Κίνησης Αγροτών
Με πρωτοβουλία της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας, έγινε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 6 Απριλίου στο Μακροχώρι με θέματα :
α) την άμεση επιστροφή πριν το Πάσχα του Φ.Π.Α. αγροτών και
β) την υπέρογκη επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ για τους μετακαλούμενους εργάτες από τρίτες χώρες.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την σύσταση επιτροπής από μέλη τα οποία θα συναντούσαν τους Βουλευτές του Νομού για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών και οι Βουλευτές κ.κ. Σιδηρόπουλος Αναστάσιος, Γικόνογλου Αθανάσιος, Τόλκας Άγγελος και Χαλκίδης Μιχάλης.
Οι βουλευτές ενημέρωσαν ότι μετά από πιέσεις που άσκησαν τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. θα δεχθούν και οι τρεις ΔΟΥ του Νομού και όχι μόνο η ΔΟΥ Βέροιας, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου και εκτίμησαν ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν πριν το Πάσχα με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της κατάθεσης της αίτησης.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα η επιτροπή ενημερώθηκε ότι συζητείται με τον υφυπουργό κ. Κουκουλόπουλο η άρση της καταβολής του παραβόλου των 150 ευρώ, ενώ ζητήθηκαν γραπτές προτάσεις από την Κίνηση για την περαιτέρω βελτίωση της νομοθετικής ρύθμισης.
Οι προτάσεις αυτές εστάλλησαν σήμερα Δευτέρα το πρωί στους τέσσερις Βουλευτές και αναμένεται ενημέρωση για την δυνατότητα αλλαγών τις επόμενες ημέρες.
Επίσης αυτό που τονίστηκε στην σύσκεψη ήταν ότι η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ υπήρχε με τον Νόμο 3232 του 2004 και παρά ταύτα από το 2004 μέχρι σήμερα δεν μπήκε θέμα είσπραξης εισφορών. Άρα είναι ζήτημα που μπορεί να ακολουθήσει και για εφέτος ο ΟΓΑ όσον αφορά τις εισφορές και να ισχύσει το περυσινό σύστημα, διότι για οποιεσδήποτε αλλαγές ο χρόνος που απέμεινε είναι ελάχιστος και δεν θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν οι εργάτες εγκαίρως. «Άρα το ροδάκινο στο κλαρί»