Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Απάντηση σε δημοσιεύματα των εφημερίδων 'Μακεδονία' και 'Κarfitsa'


Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Karfitsa», από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
 
    Με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Karfitsa», συμπτωματικά και τα δύο στις 5/4/2012, που αφορούν στα λεγόμενα 45άρια, για την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, για να μην αναπαράγονται ανακρίβειες, διευκρινίζουμε τα παρακάτω:
   1. Από τους αναφερόμενους (στα δημοσιεύματα) 19 υπαλλήλους, οι 6 (εκ των οποίων 2 σήμερα συνταξιούχοι) ανήκουν στην τέως ΝΑΘ και νυν ΠΚΜ. Οι λοιποί είναι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών.
   2. Κανείς από τους 19 δεν «ενέκριναν αναθέσεις». Ανάλογα με τις θέσεις τους και τις αρμοδιότητές τους, εκτελούσαν εντολές υπερκείμενων οργάνων, δηλαδή της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, των οποίων τη νομιμότητα κανείς δεν έχει αμφισβητήσει, πριν αλλά και μετά την εισαγγελική εντολή.
   3. Οι «ιδιώτες», όπως αναφέρονται, που ανέλαβαν την κατασκευή των έργων δεν είναι «ιδιώτες» γενικώς, αλλά Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, με αντίστοιχα εργοληπτικά πτυχία.
   4. Προς πάσα κατεύθυνση δηλώνεται ότι για τα έργα των 45.000€, δεν έγιναν απευθείας αναθέσεις, αλλά οι λεγόμενοι «πρόχειροι ανοιχτοί διαγωνισμοί», κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο περί Δημοσίων Έργων.
  5. Δεν υπήρξαν έργα (τα αναφερόμενα 23), για τα οποία καταβλήθηκαν χρήματα χωρίς να εκτελεσθούν οι προβλεπόμενες σε αυτά εργασίες. Τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν πρόσφατα από τον οικονομικό επιθεωρητή και δόθηκαν τις τελευταίες μέρες από την αρμόδια υπηρεσία ΔΤΕΜΕΘ, αποδεικνύουν την, μετά από την υπογραφή του συμφωνητικού και την εκτέλεση των εργασιών, πληρωμή των αναδόχων.
  6. Οι ανάδοχοι των 340 έργων είναι 110 και όχι 70 και ο αριθμός έργων που εκτέλεσε ο καθένας είναι από 1 έως 10, σε χρονικό διάστημα 5ετίας.
  7. Κάποια από αυτά τα έργα εξοφλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2011. Από την αρχή της προανακριτικής διαδικασίας μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση από Δικαστικές ή άλλες Αρχές για τη μη πληρωμή- εξόφληση των έργων αυτών.