Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Θ.Παπαγεωργίου: Ρυθμίσεις για τον πολύπαθο τομέα της κτηνοτροφίας και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
  Κατερίνη   9 Μαρτίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου:
Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» που αποτελεί μια βιώσιμη, οικονομικά και θεσμικά, νομοθετική πρωτοβουλία για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, η οποία θεωρείται άμεσα επιβεβλημένη και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012. 

Η σημερινή κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, «ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα ήταν η σχέση φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ιστορικά στη χώρα μας η ζωική παραγωγή ήταν μειοψηφούσα, ήταν το 20% της φυτικής παραγωγής. Είχαμε μικρό δηλαδή πρωτογενή κτηνοτροφικό τομέα και μεγάλο πρωτογενή τομέα στη φυτική παραγωγή, μία ανισορροπία όπως λέγαμε ανέκαθεν. Αυτήν την ανισορροπία όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν υποτίθεται να την ανατρέψουν, αλλά το κακό δεν έχει θεραπευτεί σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου ο κτηνοτροφικός τομέας ήταν πάρα πολύ ισχυρός.
Αποτέλεσμα -και είναι χιλιοδιαπιστωμένο- αυτής της ανισορροπίας είναι η μεγάλη επίπτωση που είχε στο εμπορικό ισοζύγιο, με τρομακτικές εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Υπήρχαν περίοδοι που άγγιζαν περίπου σε δαπάνη όσα έσοδα είχαμε από τον τουρισμό. Τρομακτικό πρόβλημα! Υπερκεράζουν πολλές φορές τις δαπάνες για το πετρέλαιο. Είναι λοιπόν, ένα διαχρονικό πρόβλημα, ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα.
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι οι λόγοι αυτής της καθήλωσης του κτηνοτροφικού τομέα είναι πολλοί. Ένας σοβαρός λόγος είναι το επιχειρηματικό προφίλ της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Δεν θέλουν οι νέοι, δεν ελκύονται οι νέοι να ασχοληθούν με το κτηνοτροφικό επάγγελμα, γιατί και εισόδημα δεν τους προσδίδει αλλά και κοινωνική υπόσταση. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν αποτελεί κίνητρο το προφίλ του κτηνοτρόφου της χώρας μας. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες συνθήκες και προϋποθέσεις εάν θέλουμε αυτό το σπουδαίο τομέα να τον αναπτύξουμε και να άρουμε αυτή τη διαρθρωτική στρέβλωση.
Ένα επίσης σοβαρό ζήτημα ήταν και είναι η αδυναμία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στον αγροτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο που μόνο το 14% των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων έχει άδεια λειτουργίας. Στις εκατόν είκοσι χιλιάδες δηλαδή, περίπου οι είκοσι χιλιάδες έχουν άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας ή επιχείρησης. Είναι εντυπωσιακό το νούμερο και μας κάνει να νοιώθουμε άβολα σ’ αυτή τη χώρα.
Αυτό με τη σειρά του τι πρόβλημα δημιουργεί; Δεν μπορεί κανένας να αξιοποιήσει αγροτικά προγράμματα γιατί δεν μπορεί να υπαχθεί σ’ αυτά. Πολλές φορές γίνεται η υπαγωγή και έρχονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν από τους αγρότες κτηνοτρόφους να επιστρέψουν χρήματα γιατί δεν έχουν τίτλο στις κτηνοτροφικές μονάδες. Υπάρχει ένα κομφούζιο που δημιουργεί τραγικά προβλήματα. Είναι αντικίνητρο η έλλειψη αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, των εκμεταλλεύσεων των αγροτικών κτηνοτροφικών μονάδων.
Ξέρετε καλά ότι στις τοπικές κοινωνίες δημιουργούνται εντάσεις και στους πολεοδομικούς σχηματισμούς. Υπάρχουν μαντριά μέσα στα χωριά, υπάρχουν εγκαταστάσεις δίπλα στα χωριά που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες ζωής στους κατοίκους. Από την άλλη, όμως, δεν δίνεται χώρος, δεν δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να φτιάξουν τις μονάδες τους. Είναι ένας τραγέλαφος η κατάσταση, που καθηλώνει κατά τη γνώμη μου τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πρέπει να σας πω ότι οι αγρότες κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αποκτήσουν προσπέλαση στις τράπεζες εκ του λόγου ότι οι μονάδες που κατέχουν, επειδή δεν έχουν τίτλους, δεν μπορούν να υποθηκευτούν. Δεν ισχύει η υποθήκευση ώστε να μπει ως αντίκρισμα στις δανειοδοτικές τους ανάγκες.
Άδεια δεν μπορούν να πάρουν, προσπέλαση στους επενδυτικούς νόμους και στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έχουν, δάνεια δεν μπορούν να πάρουν, ε, πώς θέλουμε εμείς να εξελίξουμε την αρχέγονη κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε σύγχρονη για να δημιουργήσουμε περιβάλλον ελκυστικό για τους κτηνοτρόφους; Δεν γίνεται αυτό. Είναι δράμα αυτό που ζούμε τόσα χρόνια στην ύπαιθρο.
Επαναλαμβάνω ότι οι εντάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στα χωριά με τα μαντριά ή τις εγκαταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου «το νομοσχέδιο αυτό δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Είναι ένα νομοσχέδιο πάρα πολύ καλό και γι’ αυτό χαιρετίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, διότι απλοποιεί τον τρόπο αδειοδότησης, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδειες λειτουργίας οι μονάδες και βέβαια μειώνει το κόστος καθώς και τη γραφειοκρατία. Είναι ένα πολύ καλό νομοσχέδιο και νομίζω ότι πρέπει να το ψηφίσουμε όλοι εάν θέλουμε να δώσουμε μια ώθηση στην κτηνοτροφία.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως αυτό της καρτελοποίησης -και ιδιαίτερα στο γάλα- όπως αυτό των παράνομων εισαγωγών, της νόθευσης των προϊόντων, των οφειλών, κάτι που συζητάει το Υπουργείο και εμείς εδώ στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΓΕΠ που αφορά τη διαδικασία συγχώνευσης των οργανισμών πιστοποίησης κ.λπ».

Τα χρέη των κτηνοτρόφων
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χρέη των κτηνοτρόφων για τα οποία μάλιστα ανέλαβε πρωτοβουλία κατάθεσης ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών. Είπε ο κ. Παπαγεωργίου:
«Θέλω να σταθώ στο μεγάλο πρόβλημα των χρεών των αγροτών. Θα καταθέσουμε εντός των ημερών μια πρόταση για την αντιμετώπιση των χρεών, υπό τρεις πτυχές. Η μια αφορά την ανανέωση των δανείων που τα είχε εγγυηθεί το δημόσιο και δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν. Από τη δεύτερη και την τρίτη δόση εμφανίζεται το πρόβλημα.
Πρέπει να ανανεωθούν αυτά τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου και να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου. Το 2009 χρησιμοποίησαν εκείνη τη ρύθμιση και πήραν δάνεια. Πλήρωσαν τις δυο πρώτες δόσεις, όπου εγγυήθηκε το δημόσιο και επιδοτήθηκε το δάνειο όσον αφορά το επιτόκιο. Τώρα ξαφνικά στην τρίτη, τέταρτη δόση, λόγω των συνθηκών, δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση αυτού του δανείου.
Επίσης, πρέπει να δοθεί χρονική παράταση στην υποβολή αιτήσεων για ένα εξάμηνο, γιατί έληξε η δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των δανείων.
Το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι υπέβαλε αίτημα και συζητείται με την τρόικα, να δοθούν πάλι δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου και κατά ένα μικρό ποσοστό επιδοτούμενα.
Κύριε Υπουργέ, καταθέτουμε στο Υπουργείο σας την πρότασή μας για να μπορέσουν να καταστούν αυτές οι επιχειρήσεις βιώσιμες και να άρουμε το άγος της υπερχρέωσης. Και η υπερχρέωση οδηγεί και σε πιστωτική ασφυξία. Δεν μπορούν να δανειστούν.
Έχουμε μόνιμο πρόβλημα ιδιαίτερα στις επιχειρηματικές μονάδες όπως είναι η χοιροτροφία, όπου έχουν γίνει μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, να δείτε αυτήν την πρόταση για την αντιμετώπιση των χρεών. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις υπερχρεωμένες λόγω και της πτώσης των τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα».