Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή 85,8% στο PSI που φτάνει το 95,7% με ενεργοποίηση των CACs


Κατά 90,53 δισ.ευρώ μειώνεται το χρέος μετά το κούρεμα


Την μεγαλύτερη μείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία πέτυχε η Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε στις 8 το πρωί της Παρασκευής, το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών
που κατείχαν ελληνικά ομόλογα στη διαδικασία κουρέματος, ανέρχεται σε ποσοστό 85,8% - χωρίς να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης / υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs).
 
Στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης, το ποσοστό υλοποίησης του λεγόμενου PSI (δηλαδή του προγράμματος ανταλλαγής παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα), θα φτάσει το 95,7%.
 
Με βάση το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που έχει συμφωνηθεί (53,5% της ονομαστικής τους αξίας), το σημαντικό είναι ότι θα διαγραφούν συνολικά 90,53 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος. 
 
Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Απριλίου.
 
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως το πρόγραμμα στέφεται με επιτυχία, ενώ εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) - που σε κάθε περίπτωση θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, το μεσημέρι της Παρασκευής – θα επιτευχθεί τελικό «κούρεμα» σε ποσοστό 95,7% του χρέους. Το ποσοστό δεν φτάνει στο απόλυτο του 100% καθώς δεν συνυπολογίζονται κάποια από τα ομόλογα των ΔΕΚΟ.
 
Η εξέλιξη δικαιώνει την αισιοδοξία, που από νωρίς την Πέμπτη, εμφάνιζαν στις δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση σε όλους τους πιστωτές που υποστήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού", τονίζει σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο υπουργός των Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης". 
 
Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου, στη μία μετά το μεσημέρι, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Έχει προγραμματιστεί επίσης τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 
 
Εις ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, την προσεχή Δευτέρα 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να επικυρώσει το χρονοδιάγραμμα των δόσεων από το νέο δανειακό πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε, εδώ στην αγγλική γλώσσα, το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών για τα αποτελέσματα του


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=181998