Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το χρυσάφι της Ελλάδας πάει … Κίνα

Ο βραβευμένος επιχειρηματίας Βασίλης Μπαρτζώκας  ( CartecoArchisearch, κ.α) ανοίγει τα πανιά του για την Κίνα. Η πλατφόρμα designlobby.cn εκπροσωπεί ό,τι καλύτερο υπάρχει
στο χώρο της αρχιτεκτονικής, του design, της φωτογραφίας, του branding κ.α με στόχο της προώθησή τους στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

«Το Ελληνικό Design διαπρέπει στο εξωτερικό και θα μπορούσε να είναι από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα μας» μας εξηγεί ο Β.Μπαρτζώκας ο εμπνευστής και ο δημιουργός της προσπαθειας αυτής. Με την απαραίτητη πείρα που έχει από την επιτυχημένη προσωπική του επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ορμή και την όρεξη του νέου ανθρώπου έχει ρίξει όλες του τις προσπάθειες στην επιτυχία του νέου project. Πρέσβης του ελληνικού design πλέον πιστεύει ότι η επιτυχία είναι κοντά αφού «στην Κίνα θαυμάζουν πολύ τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον σέβονται.Η Κίνα είναι η χώρα όπου έχουμε το καλύτερο brand name, χωρίς βέβαια να το έχουμε εκμεταλλευθεί ως συνήθως όπως πρέπει.

- Γιατί ανοίγεσαι στην Κίνα; Υπάρχουν δείγματα ότι θέλουν να αγοράσουν  “ελληνικά” ή πας με την λογική ότι απλά είναι μία τεράστια αγορά άρα μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουμε πωλήσεις;
-Η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη αγορά η οποία έχει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και θα συνεχίσει να έχει τουλάχιστον για την επόμενη 20ετία. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να έχει προβλήματα, το ίδιο και η Αμερική. Η Ασία, η Βραζιλία, η Αφρική, η Τουρκία είναι αγορές οι οποίες αναπτύσσονται γρήγορα και αυτό από μόνο του έχει τεράστια δυναμική.

Επίσης αυτή την στιγμή οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στην δημιουργικότητα και τον σχεδιασμό (designinnovation), καθώς από εργοστάσιο του κόσμου θέλουν να γίνουν ο ηγέτης του κόσμου, που θα δημιουργούν προϊόντα και θα επωφελούνται οι ίδιοι τις όποιες υπεραξίες και όχι η Apple ή άλλες αντίστοιχες εταιρίες.

Θέλουν να σταματήσουν να αναπαράγουν ή να αντιγράφουν επιτυχημένα σχεδιαστικά προϊόντα και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιτυχημένες σειρές και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουν ξεκινήσει να επενδύουν εδώ και μία πενταετία δημιουργώντας πάρκα καινοτομίας και εκμεταλλεύονται τα πιο λαμπρά τους μυαλά, τα οποία έχουν σπουδάσει σε μεγάλα δυτικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να εκμεταλλευθούν τους διεθνείς guru του χώρου προκειμένου να οργανωθούν σωστά. Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι θαυμάζουν πολύ τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον σέβονται και ίσως η Κίνα είναι η χώρα όπου έχουμε το καλύτερο brand name, χωρίς βέβαια να το έχουμε εκμεταλλευθεί ως συνήθως όπως πρέπει.

Άρα πάμε σε μία χώρα η οποία αναπτύσσεται γοργά, έχει μία τεράστια μεσαία τάξη η οποία αρχίζει να θέλει να έχει ωραία γραφεία, όμορφη εταιρική επικοινωνία για να στηρίξει τις εξαγωγές της ή για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό της. Θέλουν να χτίσουν βίλες, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που θα τα εξάγουν σε όλο τον κόσμο, κάνουν branding στα γεωργικά τους προϊόντα και όχι μόνο για να τα εξάγουν κλπ..

Ζουν και αυτοί το όνειρό τους, αυτό που ζήσαμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα με την μόνη διαφορά ότι μιλάμε για μία αγορά του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και πλέον και θέλουν κάποιους που θα τους συμβουλέψουν και θα τους βοηθήσουν να αναβαθμιστούν. Το Ελληνικόdesign είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως, συνεπώς και με δεδομένο την οικονομική κρίση και δυσπραγία στην Ευρώπη, νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα για να ανοιχθούν νέες αγορές και εμείς είμαστε αυτοί που θα το κάνουμε αυτό όσο καλύτερα μπορούμε.

 Η δική σου προσπάθεια είναι καθαρά μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν έχεις τη συμπαράσταση του κράτους είτε λέγεται πρεσβεία είτε υπουργείο τάδε είτε, είτε…  Όμως έχει να ανταγωνιστείς τον Ιταλό, τον Γερμανό ή άλλον που έχει ΚΑΙ ΤΗΝ συμπαράσταση του δικού του κράτους. Πως θα τον ξεπεράσεις εσύ και θα κερδίσεις την δουλειά;

-Δεν έχω κρατική βοήθεια και ούτε την θέλω. Παρότι θα μπορούσε να είναι αυτό που κάνω κρατική δουλειά, επειδή ακριβώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι ή σκαλώνει για κάποιον λόγο σε θέματα που είναι σε όλους μας γνωστά, όπως η γραφειοκρατία και τα συμφέροντα, αποφασίσαμε το κάνουμε μόνοι μας.

Το Ελληνικό Design διαπρέπει στο εξωτερικό και θα μπορούσε να είναι από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα μας. Για να καταλάβεις την δύναμη που έχουμε ή το πόσο σημαντική παρουσία έχουμε θα σου πω ότι ο visual designer Χάρης Τσέβης γνωστός για τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά του για τον Steve Jobs, τον Obama και πρόσφατα τον ιδρυτή του Facebook, κάνει καμπάνιες για την Nike, το Gatorade και άλλες τεράστιες εταιρίες.  

Οι Designers United έχουν σχεδιάσει την ταυτότητα και την επικοινωνία για το Final 4 του Basket δύο φορές ενώ κάνανε όλο το branding για την Formula 1 των αγώνων Ιστιοπολοίας όπως είναι το VOLVO OCEAN RACE CUP.

Οι ΒEETROOT πρόσφατα επιμελήθηκαν τα βίντεο του Explorer 9 για λογαριασμό της MICROSOFT, ενώ πέρυσι στην Γερμανία κέρδισαν το Όσκαρ του design RED DOT DESIGNAWARD ως καλύτερο Design Agency στον κόσμο για το 2011 !
Το γραφείο Motion Design των nomint που επίσης εκπροσωπούμε έχει σαρώσει τα βραβεία και θεωρείται ένα από τα 5 καλύτερα γραφεία στον κόσμο στο motion design ! Kαι υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα από εταιρίες και δημιουργούς που κάνουν εκπληκτική δουλειά και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες για τους πελάτες τους.

Με σωστή συντονισμένη δουλειά, επαγγελματική προσέγγιση, προγραμματισμό, σωστές κινήσεις από πλευράς επικοινωνίας, δικτύωσης και διερεύνησης επιχειρηματικών ευκαιριών για τα μέλη μας και τις κατάλληλες επαφές με τους ανθρώπους που πρέπει, θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. 


Το Designlobby αντιπροσωπεύει και θα προωθήσει την δουλειά για τους ακόλουθους δημιουργούς στην αγορά της Ασίας: 


Architecture:  A&M Architects, Gfra architects, K&K Architects, Malvi Architects, Stephania Mosse Parthenios Architects, Potiropoulos Architects, pro.plus.ma arkitektones / provelengios-manta, R.C.Tech, Simos Vamvakidis, Alexis Vikelas & The Hellenic Institute of Architecture 






Art & Design Curators : | Eva Kekou | Effie Komninou | Poka-Yio

Branding & Communication Design: Beetroot , Busybuilding, Dasc, Designers United K2design, MILK Branding Professionals , Mousegraphics, Red design Consultants, Sereal Designers SomeThink, 2yolk



Events management: YARD




Food Service Design : Hellenic Food

Interior Design: Angelos Angelopoulos ΑΜΚ Αrchitects & Designers Stage Design Office

Landscape Architecture/Design : Georgios Mathioudakis Livingscapes
Motion Design | Music & Advertising Video Productions: Hellokinetik Nomint
Photographers : Dlux Images, Louisa Nikolaidou , Vangelis Paterakis, , Dimitris Poupalos








Product designers & artists : Constantinos Hoursoglou , CTRLZAK, Designlab, Kalos & Klio, Miracles, Two Is Company of Dianna Karvounis and Vivian Philippa, 157+173 designers, George Vavatsis


Visual Artists, Illustration & Graphic Design: Greek Graphic Design Association Hara Katsiki 





Το DESIGNLOBBY έχει έδρα στο Βερολίνο. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι

Τ +49 176 2772 3662



Δια χειρός ΟΛΓΑΣ ΧΩΜΕΝΙΔΟΥ