Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δ. Ψωμιάδης για τον τουρισμό: 'Θέλουμε την ΠΚΜ πρωταγωνίστρια, δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν


 «Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αγγίξει τον ήλιο και τη θάλασσά μας ,  την ψυχή και το πνεύμα μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
       Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Δ. Ψωμιάδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με την πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 46η Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου, στις εκθέσεις στη Στουτγάρδη, στο Βελιγράδι καθώς και για την επικείμενη παρουσία της ΠΚΜ στην Διεθνή Έκθεση MITT στη Μόσχα.
      Ο Δ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην ενιαία στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη φετινή τουριστική περίοδο η οποία περιλαμβάνει: τη φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων (fam trips) στην ΠΚΜ, τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση MITT στη Μόσχα ως τιμώμενη περιοχή τον Μάρτιο, με στόχο τη διείσδυση  στη τεράστια ρωσική τουριστική αγορά, την έκδοση ενιαίου τουριστικού οδηγού της Περιφέρειας, την ανάπτυξη και προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός, ορεινός,  θαλάσσιος, θρησκευτικός, ιαματικός τουρισμός σε 12μηνη βάση), συνεχείς επαφές και συνεργασία με τις προξενικές αρχές των ξένων κρατών, και τους τουριστικούς φορείς των ξένων χωρών καθώς και την επιτυχή αξιοποίηση της δυναμικής των Ελλήνων της Ομογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
     O Δ. Ψωμιάδης άσκησε επίσης κριτική στον ΕΟΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα μας αυξάνονται καθημερινά με τις ασάφειες, την προχειρότητα και τα νομοθετικά κενά. Οι δυσκολίες αυτές μεγαλώνουν εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία στήριξη σε χρηματοδοτικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους». «Χρειαζόμαστε έγκριση από τον ΕΟΤ για κάθε μας κίνηση: για τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις, για κάθε οδηγό ή φυλλάδιο που θα εκδώσουμε, ακόμη και για τα άτομα της υπηρεσίας που θα παρευρεθούν στις εκθέσεις, τη στιγμή που όλα καλύπτονται από το δικό μας προϋπολογισμό! Χρειαζόμαστε έγκριση για πράγματα που πληρώνουμε εμείς και μάλιστα με διαδικασίες που μας καθυστερούν απίστευτα»  τόνισε ο κ. Δ. Ψωμιάδης ζητώντας την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απεξάρτηση της αιρετής Περιφέρειας από την κεντρική εξουσία.
      «Ο τουρισμός είναι η κυριότερη και ισχυρότερη βιομηχανία μας. Είναι μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας, και εθνικά και τοπικά. Ειδικότερα στην παρούσα περίοδο παρατεταμένης κρίσης, θεωρούμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία να εκκινήσει, συμπαρασύροντας και λοιπούς κλάδους της οικονομίαςΗ ανάπτυξη, λοιπόν, του τουρισμού μας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και μπορούμε να πετύχουμε το σκοπό μας αφού έχουμε αστείρευτα αποθέματα δύναμης. Αρκεί επιτέλους να αποκτήσουμε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που επιβάλλεται» υπογράμμισε ο Αν. Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΚΜ για τον τουρισμό και στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια στην εφαρμογή του λόγω της έλλειψης αυτοτέλειας της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης και του συγκεντρωτισμού της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, στην καθημερινή προσπάθεια για την υπερπήδηση των εμποδίων της γραφειοκρατίας, τη στήριξη των επαγγελματιών και των φορέων του τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
     «Είναι ευθύνη όλων μας να αναδείξουμε τη μοναδική τουριστική ταυτότητα της ΠΚΜ και να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τουριστική στρατηγική μας, το όραμά μας  που θέλει την ΠΚΜ πρωταγωνίστρια στον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Να ανοίξουμε δρόμους για επενδύσεις, που θα ενεργοποιήσουν τη μηχανή της τουριστικής ανάπτυξης. Η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα σοβαρά και να μην αρκεστεί απλά στη διάγνωση των προβλημάτων, αλλά να φροντίσει για όσες θεσμικές και οικονομικές βελτιώσεις χρειάζονται» κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Δ. Ψωμιάδης.