Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των Αμπελουργών, τίμησαν για ακόμη μία χρονιά οι κάτοικοι του Κίτρους


Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε Αγιασμός μετ΄αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Ακολούθησε η αναβίωση του εθίμου σε αμπέλι λίγο έξω από το χωριό. Σύμφωνα με την
παράδοση, ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα (1η Φεβρουαρίου) ο Τρύφωνας πήγε στο αμπέλι για να κλαδέψει, παρά τις προτροπές της γυναίκες, λόγω της ημέρας (εορτή του Αγίου). Από μια απροσεξία ο Τρύφωνας τραυμάτισε τη μύτη του με το κλαδευτήρι. Το έθιμο αυτό, το οποίο προέρχεται από τη Θράκη, οι κάτοικοι του Κίτρους το αναβιώνουν κάθε χρόνο. Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, στην αίθουσα του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κίτρους, Κολινδρού Ν. Λούσης , Ρυακιών «Ροδάνη» και «Πάλιανη» Σφενδάμης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της αμπελουργίας για την περιοχή του Κίτρους, προτρέποντας τον κόσμο να ασχοληθεί περισσότερο με αυτή την καλλιέργεια. Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πύδνας Δημήτρης Σιανίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στο έθιμο, ενώ ευχαρίστησε τους συλλόγους από τη Βόρεια Πιερία που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Σημειώνεται πως την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος με τη συμμετοχή της ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ.


Φωτογραφίες εδώ