Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Το “κούρεμα” θα φτάσει στο 70%!


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την τιμητική της στην καθημερινή ειδησεογραφία του πρακτορείου «Reuters», καθώς διατηρείται
άσβεστο το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις κυρίως γύρω από την ολοκλήρωση του PSI, και φυσικά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Του Μνημονίου ΙΙ, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας, με αντάλλαγμα ωστόσο εξαιρετικά επώδυνα οικονομικά μέτρα.

Σήμερα, το πρακτορείο «Reuters» επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για ένα PSI κατά πολύ υψηλότερο εκείνο που είχαν προβλέψει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου.

Το «κούρεμα» δηλαδή, θα υπερβεί το 50%, που είχε αρχικά αποφασιστεί, καθώς σύμφωνα και με τη σχετική αποτίμηση των νέων συνθηκών από τον εντεταλμένο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, οι μήνες που ακολούθησαν, με την κυβέρνηση Παπαδήμου στην εξουσία, επιβάρυναν τη δημοσιονομική πραγματικότητα για την Ελλάδα, και πλέον το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, παρά μόνο με μεγαλύτερη απομείωση.

Πόσο θα είναι το «κούρεμα» αυτό; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» στο σχετικό ρεπορτάζ του, οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα έχουν ως στρατηγική στόχευση να δεχθούν οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, «κούρεμα» των δυνητικών μελλοντικών κερδών τους, που θα φτάσει στα επίπεδα του 70%.

Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το κατά πόσο στη διαδικασία του PSI θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθιστώντας διαθέσιμα και τα δικά της ελληνικά ομόλογα, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι ιδιώτες πιστωτές, ως «αντίδωρο» για τη δική τους… θυσία.

http://www.statesmen.gr/