Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Oι ''παράγκες'' διαφεντεύουν τον τόπο


Είναι περίεργο το γεγονός ότι, μετά τις αποκαλύψεις της zougla. gr και του zougla radio και τη δημοσίευση των επιστολών του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα προς κορυφαίους υπουργούς, δικαστικούς λειτουργούς, μέλη του Κοινοβουλίου, ο καθεστωτικός Τύπος επιτέλους
άρχισε να ασχολείται για τη «Λερναία Ύδρα» της λαθραίας διακίνησης καυσίμων.

Όλα αυτά συνέβησαν αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δηλαδή λίγο πριν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Γ. Πεπόνης και Σ. Μουζακίτης, αποκαλύψουν όσους λυμαίνονται τον χώρο των καυσίμων εδώ και δεκαετίες. Την Πέμπτη θα παραδώσουν με στοιχεία και ονόματα τους «εκπροσώπους» των μεγάλων συμφερόντων, οπότε και θα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ήδη έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται οι κατά τόπους καταγγελίες για τη λειτουργία κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. Το δίκτυο είναι τεράστιο και τα πλοκάμια απλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Με προκάλυμμα εταιρείες του εξωτερικού, με έδρα τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια, αλλά και με τη «συνδρομή ναυτικών μέσων», με παράνομες μεταγγίσεις από πλοίο σε πλοίο (ship to ship), η «βιομηχανία» λαθραίας διακίνησης καυσίμων και νοθείας αποτελεί ενδεχομένως από τα βασικά αν όχι το βασικότερο οικονομικό έγκλημα, αφού συνιστά σημαντικότατη διαρροή κερδών για το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το κύκλωμα το οποίο κρύβεται πίσω από τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων και τη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η άλλη όψη της «Λερναίας Ύδρας» και οι μίζες της Δημοτικής Αστυνομίας

Μία νέα αποκάλυψη αφορά στις διασυνδέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με τη μαφία του παραεμπορίου. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ανώτατα στελέχη δημοτικών αστυνομικών εμπλέκονται σε υποθέσεις υπόθαλψης και διευκόλυνσης παραεμπόρων, κάτι που ήδη ελέγχει η Ε.Υ.Π..


Συγκεκριμένα, σαφείς αιχμές για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του Σ.Δ.Ο.Ε. αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του παραεμπορίου άφησε χθες υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αποκαλύπτοντας ότι η Ε.Υ.Π. παρακολουθεί, ήδη, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας - κυρίως - μεγάλων δήμων, προκειμένου να αποκαλυφθεί η παράνομη διασύνδεση.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και από τις καταγγελίες του ίδιου στελέχους του υπουργείου, αδυνατεί να εντοπίσει, να κατασχέσει και να καταστρέψει προϊόντα, που πλέον δεν βρίσκονται μόνο στα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στα ράφια των νόμιμων καταστημάτων.

Σχετικά με τη δυνατότητα καταστροφής προϊόντων του παράνομου εμπορίου που εντοπίζουν τα αρμόδια κλιμάκια, όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, το Σ.Δ.Ο.Ε. και η αστυνομία έχουν αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων και αυτή η απεμπλοκή -όπως είπε- δημιουργεί δυσλειτουργίες. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα κατασχεθέντα προϊόντα από το Σ.Δ.Ο.Ε. και την ΕΛ.ΑΣ. να μην μπορούν να καταστραφούν και άρα να ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επαναδιοχετευτούν στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από ορισμένους δήμους για την πάταξη του φαινομένου, το παραεμπόριο στο σύνολο της χώρας συνεχίζει να ανθεί, στερώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τον κρατικό «κορβανά» πολύτιμα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι το παραεμπόριο μεταφράζεται σε 25 δισ. ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ σε φόρους.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=446751&cid=4