Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τέλη Μαρτίου εκλογές, τώρα μόνο δανειακή σύμβαση, όλα τα άλλα μετά...

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αν και το χρέος μας ήταν ακόμα «βιώσιμο» πριν δύο χρόνια. Το έφεραν σε αυτή την κατάσταση, με τη λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν». Δεν θα δεχθεί η ΝΔ άλλες λάθος πολιτικές επιλογές όπως η μείωση των επικουρικών
συντάξεων, παρά μόνο την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και αμέσως μετά, θα εμποδίσει «παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών».
Αυτό είναι το πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι να γίνουν εκλογές στα τέλη Μαρτίου, σε μια εισήγηση σαφώς προεκλογικού χαρακτήρα. Δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις, ότι θα δώσει περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ για το θέμα της απελευθέρωσης των φορτηγών, δήλωσε πως η ΝΔ δεν έχει «αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του νόμου, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί».

Αναλυτικότερα:

Για τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς είπε: «Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις. Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι!», «θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών.
Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο κ. Σαμαράς, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «πολλά από αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδωσαν τα αντίθετα αποτελέσματα» και «σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Ξεκαθάρισε πως «ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε. Και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε.
Δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες...Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων - επικουρικών και κύριων – πρέπει να το δούμε συνολικά, κυρίως αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους.
Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων.
Μακροχρόνια μπορούμε να δώσουμε και στα επικουρικά ταμεία περιουσιακούς πόρους που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα μπορούμε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα».

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου , ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε: «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου το στόχο της. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει»... «Κρατάμε το δικαίωμα να αλλάξουμε πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερινής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία.
Και σας το λέω ωμά: Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αν και το χρέος μας ήταν ακόμα «βιώσιμο» πριν δύο χρόνια. Το έφεραν σε αυτή την κατάσταση, με τη λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια συνολική λύση σήμερα. Αλλά λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας. Όχι στο σύνολο των προβλημάτων της Ελλάδας».


http://www.eklogika.gr/news/7445