Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πληρωμή σε… είδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει πολυνομοσχέδιο!

Ακόμη και σε… είδος θα πληρώνουν στην εφορία στο εξής όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, οι εφορίες θα δέχονται στο εξής και… ακίνητα ως πληρωμή για
ληξιπρόθεσμες οφειλές! Αυτό βέβαια θα αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς κατά βάση το πολυνομοσχέδιο θα θεσπίζει διακανονισμού, με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις. Θα προβλέπονται ακόμη νέα αντικειμενικά κριτήρια με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Όσοι οφειλέτες θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.
Με το νομοσχέδιο θα εφαρμόζονται επίσης νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

Η ρύθμιση για τα βενζινάδικα
Μεταξύ των άρθρων του νομοσχεδίου, επρόκειτο να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος Καπελέρη με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Ωστόσο, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Καπελέρη η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.

http://www.eklogika.gr/news/7434